Kućni tretman voćnim kiselinama – da ili ne?

Period jeseni naročito je popularan u kozmeičkoj industriji za sprovođenje serija tretmana voćnim kiselinama. Voćne kiseline stekle su popularnost zahvaljujući brojnim pozitivnim uticajima na strukturu kože: vraćaju elastičnost, zaglađuju bore, eliminišu hiperpigmentacije, regulišu lučenje sebuma i sprečavaju nastanak bubuljica. Voćne kiseline vrše funkciju temeljnog pilinga kože kojim se odstranjuju slojevi mrtvih ćelija i toksina, a koži se omogućava da diše, pri čemu je povećana regenerativna sposobnost epiderma.

Tretmani voćnim kiselinama obično se sprovode u serijama, pri čemu se na tretmane u kozmeički studio odlazi dva do tri puta nedeljno, ukoliko kozmetičar/dermatolog ne preporuče drugačije.

I pored dokazane efikasnosti u poboljšanju zdravlja i lepote kože, zbog učestalosti sprovođenja tretmana i relativno visokih cena – voćne kiseline nisu dostupne velikom broju klijenata.

Na tržištu postoji dosta kozmetičkih i medicinskih proizvoda koji kao aktivnu supstancu sadrže kombinaciju voćnih kiselina u različitim koncentaricama, ali njihova efikasnost znanto je manja u odnosu na salonske tretmane.

Samostalna upotreba profesionalnih preparata sa visokim koncentracijama voćnih kiselina u domu se ne preporučuje. Ukoliko nikada ranije niste koristile voćne kiseline u procesu nege i obnove kože, savetuje se odlazak kod profesionalca.

Iz laboratorije PRIMA kozmetike stižu preparati iz linije Skinology sa AHA kiselinama. preparati su namenjeni profesionalnoj upotrebi, ali uz konsultaciju sa kozmetičarkom/dermatologom možete ih koristiti i u procesu kućne nege – potpuno bezbedno po kožu i celokupno zdravlje.

Tretman započnite temeljnim čišćenjem kože uz mleko za čišćenje kože sa AHA kiselinama. Mleko za čišćenje kože namenjeno je pripremi kože za tretmane sa voćnim kiselinama. Specijalno kreirano za temeljno otklanjanje nečistoća sa površine kože.

Posle mleka tretiranu površinu kože temeljno očistiti tupferima vate natopljenim tonikom sa AHA kiselinama. Sačekati tri do pet  minuta da se tonik upije u kožu, pa tretman nastaviti po uputstvu.

Gel serum sadrži različite koncentracije voćnih kiselina koje, u kombinaciji, ispoljavaju svoje dejstvo na koži. Stimuliše sposobnost obnavljanja kože, redukuje fine linije, ujednačava teksturu, poboljšava stanje problematične kože i uklanja nepravilnosti tena. Nakon čišćenja kože odgovarajućim mlekom i tonikom naneti serum na tretirani deo kože. Izbegavati peirokularnu (oko očiju) i perioralnu (oko usana) regiju. Pri pojavi prvog crvenila proizvod skinuti sunđerom natopljenim hladnom vodom i upotrebiti AHA neutralizator. Gel serum dolazi u koncentracijama od 20%, 40% i 60% – za početak preporučujemo najmanju koncentraciju kako bi se uvidela rakcija kože na voćne kiseline.

Posle delovanja gel seruma višak ukloniti sunđerom natopljenim hladnom vodom, pa naneti AHA neutralizator na tupfere vate ili gaze (dobro natopiti) radi zaustavljanja procesa eksfolijacije. Nakon neutralizacije kožu rashladiti tupferima vate ili gaze natopljenim hladnom vodom.

Linija sadrži i kreme sa različitom koncentracijom voćnih kiselina u sastavu, a služe pripremi kože za tretmane voćnim kiselinama.

Da sumiramo – tretmane voćnim kiselinama radije ostavite za profesionalce, ali ukoliko već temeljno poznajete osobine i reakciju kože sa prethodnih tretmana, možete se konsultovati sa stručnjacima o samostalon sprovđenju tretmana u udobnosti doma.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.