Da li je prolećni umor istina ili mit?

Ako osećate malaksalost, glavobolju, lupanje srca, pospanost, brzo se zamarate ili se osećate anksiozno i depresivno, iako tako deluje, ipak nema razloga za zabrinutost. To su znaci kratkotrajnog prolećnog umora, on obično prolazi sam od sebe, ali postoje i načini kako da se njegovi simptomi ublaže odnosno da se on što lakše prevaziđe.

Ovi prolećni simptomi se javljaju kao posledica zimskog načina života, jer režim ishrane koji upražnjavamo tokom zime nam ne može pružiti dovoljno vitamina i minerala koji su nam u proleće potrebni. Nedovoljno dnevne svetlosti tokom zime takođe negativno utiče na metabolizam. S proleća se organizam susreće sa klimatskim promenama, toplijim danima i većom količinom sunčeve svetlosti, što verovali ili ne, utiče na stvaranje osećaja umora.

Tegobe se javljaju kao posledica prilagođavanja tela sezonskim promenama. Razlog tome leži u pojačanom lučenju hormona sreće – serotonina i hormona motivacije – dopamina. Međutim, ovaj proces nije dovoljno brz i prouzrokuje stanje koje se karakteriše iscrpljenošću, nemirom, glavoboljom, odsustvom snage i smanjenom mogućnošću koncentracije.Najčešće traje nekoliko nedelja, najviše mesec dana. Toliko vremena je i potrebno organizmu da se prilagodi novim uslovima. Najvažnije je da shvatite da se vaše telo nalazi u periodu tranzicije na nove uslove i da treba da mu pomognete da taj period što pre prođe.

Kako da pobedite prolećni umor? Veoma je važno da stalno budete dovoljno hidrirani, da uzimate dovoljne količine tečnosti, vode i svežih sokova. Prilagodite ishranu tako što ćete organizmu obezbediti dovoljnu količinu minerala, vitamina i vlakana. Jedite složene ugljene hidrate poput crnog hleba, integralnog pirinča i kuvanih žitarica. Takođe, unosite velike količine svežeg voća i povrća, kako biste obezbedili dovoljno količine vitamina C. Pripremajte lagane obroke sa puno raznovrsnog povrća, meso grilujte ili barite kako bi izbegli osećaj težine u stomaku. Konzumirajte što više svežeg voća, osim što će vam zadovoljiti čulo ukusa i mirisa, ono će vam obezbediti i obilje vitamina, a ujedno dati i potrebnu energiju.

Kako bi prebrodili ovu sezonsku „boljku“ i pružili sebi svežu energju budite fizički aktivni. Za brži efekat otklanjanja prolećnog umora uradite nekoliko vežbi istezanja ispred otvorenog prozora i uživajte u dnevnoj svetlosti. Otvorite prozor i pustite da svež vazduh zavlada vašom prostorijom čime ćete mozak snabdeti dovoljnom količinom kiseonika. Redovna fizička aktivnost pored toga što pozitivno utiče na fizički izgled, jača imunitet i odličan je saveznik u otklanjanju umora, te stoga odaberite sport koji vam najviše prija i pokrenite se.

Potrudite se da budete dovoljno naspavani i ispunite kvotu od osam sati sna tokom noći. Time ćete pomoći sebi da simptomi umora brže nestanu. Pokušajte da smanjite nivo svakodnevnog stresa, jer ste već izloženi značajnom stresu promene godišnjeg doba.

pronadjimeru.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.