Kako da postanete “imuni” na loše raspoloženje?

Najnovija studija rađena na Univerzitetu u Tel Avivu pokazuje da postoji trik i to vrlo jednostavan, kako bi se umanjio uticaj svakodnevnih sitnih problema na naše raspoloženje.

U čemu se trik sastoji? Potrebno je da se stalno izlažete negativnoj energiji, umesto da od nje bežite.

Zvuči pomalo nelogično, ali istraživači tvrde da je delotvorno.

– Poznato je da loše raspoloženje smanjuje moć učenja. Pokazali smo da možete da izbegnete da upadnete u loše raspoloženje na prvom mestu tako što ćete da mislite na negativan događaj. Na primer, ako bacite pogled na novine pre nego što odete na posao i vidite naslov o tome kako je negde eksplodirala bomba ili se nekom detetu desila neka tragedija, lakše ćete da nastavite dan i vaši problemi u kancelariji izgledaće bezazleno u odnosu na loše vesti koje ste pročitali – kaže dr Šej Benhaim.

Istraživači su izveli četiri odvojena, ali povezana eksperimenta u kojima su učesnicima pokazivali seriju negativnih i seriju neutralnih reči, koje su bile postavljene po bojama. Ranije istraživanje je pokazalo da je ljudima potrebno duže vreme da imenuju boju reči sa negativnim značenjem, nego onih sa neutralnim značenjem.

Pomenuto istraživanje je pokazalo da su ljudi kojima su pokazane iste negativne reči više puta u stanju da identifikuju boju mnogo brže nego oni koji su reč videli samo jednom. Za istraživače to znači da je negativna reč imala manji uticaj na raspoloženje kod onih koji su je češće viđali.

pronadjimeru.com i zena.blic.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.