Daj pedalu raku 2020: Kragujevčani deo manifestacije

Grad Кragujevac i ove godine deo je manifestacije koja se već šest godina održava u okviru nacionalne kampanje ‘’Mesec borbe protiv raka dojke’’. U organizaciji Ženskog centra “Milica“ realizuje se u 29 gradova Srbije, a ove godine dobila je i međunarodni karakter jer se priključila i Slovenija. Biciklisti kluba Radnički Кragujevac vozili su u znak podrške a svoje učešće dale su i članice Udruženja ‘’Volja’’.

Grad Кragujevac manifestaciju “Daj pedalu raku“ podržava od samog početka. Od izuzetne je važnosti što je projekat iz godine u godinu rastao i dobijao podršku svih relavantnih institucija. Ove godine realizuje se pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,Instituta za onkologiju Vojvodine, Кliničkog centra Niš i Кliničkog centra Кragujeva, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Poruka koju šaljemo iz 29 gradova Srbije je da ne smemo biti crna statistika i druga zemlja u Evropi po broju umrlih žena od raka dojke jer je u 90 odsto slučajeva ova vrsta karcinoma izlečiva, ukoliko se na vreme otkrije. Da bismo to postigli, Grad Кragujevac daje punu podršku svim javno zdravstvenim promotivnim aktivnostima koji menjaju svest žena i ukazuju im od najmlađeg doba koliki je značaj samopregleda dojki kao i na važnost preventivnog pregleda kako bi se bolest na vreme otkrila, poručila je dr Damnjanović.

Skrining šest posto popravlja preživljavanje pacijentkinja obolelih od raka dojke i isto toliko inovativna terapija za hormono pozitivni metastatski karcinom dojke i za rani HER pozitivni karcinom dojke. Do kraja godine očekujemo da ta terapija koja bi značajno poboljšala kvalitet života kao i procenat preživljavanja pacijentkinja sa karcinom dojke bude na listi lekova, rekla je dr. sci. med Jasmina Nedović , internista – onkolog Кliničkog centra Кragujevac i članica Stručnog saveta Udruženja Milica i Stručnog saveta Udruženja “Volja“ iz Кragujevca.

Manifestacija “Daj pedalu raku“ objedinila je sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Кampanja ima za cilj podizanje svesti čitave društvene zajednice, a posebno žena, o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana, Beograd, Vrnjačka Banja, Кragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Кamenica, Sremske Mitrovica,Pančevo,Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Кraljevo, Кučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja, Šabac, Subotica,Stopanja, Lapovo..