“Dan pešačenja” 12. septembra i u Kragujevcu

Planinarski Savez Srbije 12. septembra organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju “Dan pešačenja” pod sloganom “SRBIJA HODA – ZA KORAK BLIŽE ZDRAVLJU”!

“Dan pešačenja” predstavlja poziv čitavoj javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i hoda. Planinari iz cele Srbije pozivaju i stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Toga dana će se pešačiti po ulicama, parkovima, prirodi, planinama Srbije… Toga dana SRBIJA HODA!

Planinarsko društvo „Žeželj“ Kragujevac će ovogodišnju akciju realizovati na poseban način. Umesto masovnog okupljanja i zajedničkog polaska na stazu, našim članovima i građanima će biti ponuđene obeležene i uređene staze na Glediću kojima mogu da pešače.

Takođe, građanima je na raspolaganju i „Gradska pešačka staza“, kao i dobro poznata šetališta u Velikom parku i Šumaricama. Svima onima koji se opredele za Šumarice, “Žeželj” preporučuje posetu Botaničkoj bašti Kragujevac.

Vodiči i planinari “Žeželja” će 12. septembra u vremenu od 9 do 18 časova će biti u planinarskom domu u Adžinim livadama i na određenim delovima staze ka Dulenskom Crnom vrhu samo kao osobe koje daju informacije i vrše nadzor i usmeravanje.

“Na ovaj način ćemo u svemu poštovati pravila prevencije širanja zarazne bolesti. Manifestaciju zamišljamo kao promociju zdravih stilova života na lokalu, na teritoriji na kojoj živimo, uz pomoć lokalne samouprave i drugih partnera. Sprovodimo je u cilju ukazivanja značaja kretanja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva i održavanja mentalne higijene”, saopšteno je iz planinarskog društva “Žeželj”.