Finansijska podrška za najbolje srednjoškolce i studente Rome

Najbolje srednjoškolce i studente Rome, grad Kragujevac, nagradio je finansijskom pomoći i uručio im priznanja za postignuti uspeh i istrajnost u obrazovnom i vaspitnom sistemu.

U okviru nedelje i u susret Svetskom danu Roma, grad Kragujevac, 6. april je posvetio mladima. Kroz projekat ROMACTED, 18 srednjoškolaca i 12 studenata sa najboljim postignućima i odličnim vladanjem nagrađeni su jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 20.000 dinara.

– Ovo je podstrek za završetak školovanja i za nastavak daljih aktivnosti na polju obrazovanja,  kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dodavši da je Komisiji bilo jako teško da od 65 prijavljenih srednjoškolaca i studenata izabere najbolje.

Događaj  je svetla tačka investiranja u budućnost odnosno obrazovanje, istakao je Dragan Gračanin, predstavnik Nacionalne asocijacije koordinatora za romska pitanja. On je dodao da je važno investirati u obrazovanje marginalizovanih grupa, pre svega zbog toga što se proteklih godinu dana nalazimo u krizi u kojoj se nastava organizuje on-lajn, a najveći napredak u inkluziji Roma upravo je i postignut u sferi obrazovanja.

Inače, ovo je poslednja aktivnost ROMACTED programa Saveta Evrope i Evropske unije u kome je grad Kragujevac učestvovao u poslednje tri godine. Značajnu podršku u aktivnostima je u saradnji sa partnerima pružila Nemačka razvojna saradnja GIZ preko projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.