Ekipa kragujevačkih gimnazijalaca koja se plasirala na Svetski kup u programiranju Lego robota otići će u Hjuston jer su obezbeđena sredstva u iznosu od oko 30.000 evra za njihov put i boravak. Sedmoro učenika jedva čeka odlazak na takmičenje a na ovogodišnju temu svemira odgovorili su tako što su osmislili inhalator koji će pomoći astronautima da osete miris i ukus hrane koju koriste u svemiru.

Milica, Mihajlo, Milutin i Dunja učenici prve godine specijalno matematičkog smera Prve kragujevačke gimnazije sa još troje osmaka čine tim koji će Srbiju predstavljati u Hjustonu od 17. do 20. aprila na svetskom kupu u programiranju Lego robota. Deo takmičenja predstavlja i rešavanje problema astronauta u svemiru.

kragujevcani, gimnazija
Izvor: RTV
U bočici će stajati ekstrat mirisa hrane poput jabuke ili jagode, u zavisnosti od toga šta astronaut jede i onda će se pakovati zajedno sa pakovanjem hrane, koja je jednokratna i od biorazgradivog materijala i to će stajati u inhalatoru koji se stavlja na nos i on je dovoljno mali da ne smeta astronautu dok jede, izjavila je za RTV Milica Todorović – član tima PKGang Prve kragujevačke gimnazije.

Pošto je to takmičenje u Hjustonu koji važi za centar svemira na Zemlji verovatno ćemo naučiti mnogo novih stvari. Biće nam zanimljivo zato što je to za nas jedno veliko i novo iskustvo, rekao je Mihajlo Šundović, član tima .

Najviše vremena van časova ovi učenici od oktobra meseca provode u kabinetu za informatiku kako bi bili spremni za robot igre.

Milutin Milojković, član tima PKGang Prve kragujevačke gimnazije kaže da su svake sezone različiti zadaci a ove godine je tema svemir i sve prepreke su vezane za svemir. “Pretpostavljam da će njihovi roboti biti verovatno mnogo bolji i efikasniji za razliku od našeg, mada i naš robot je odličan za ove uslove u kojima mi radimo”.

Dunja Mihajlović  član tima rekla je da voli da bude ovde zato što zna da svaki trenutak koji provede ovde usavršava stvari koje su do sada uradili i tako da postignemo boje rezultate.

Kada je stigao poziv iz Hjustona na osnovu prvog mesta osvojenog u Sloveniji za osnovne vrednosti rada u timu četiri mentorke nisu znale da li će otputovati sa učenicima u Ameriku.

Dogovorili smo se da za početak platimo nas četiri kotizaciju od 1000 dolara. Nakon toga održali smo sastanak, roditelji su nas podržali i onda u narednih dva, tri dana to su bili stvarno slabi prilivi sredstava i onda naredne nedelje je krenulo uz podršku i roditelja i prijatelja i kompanija i grada i države, potvrdila je RTV Katarina Veljković, profesorka informatike i mentorka.

Novac je prikupljen i ovaj tim talentovanih učenika odlazi u Hjuston gde će sa još sto timova učestvovati na svetskom takmičenju u robotici i programiranju.

Izvor: RTV