Izložba “Metronom u spektru” Sabahudina Muranovića Murana u Kragujevcu

U organizaciji „Sveta stripa“ u petak, 1. septembra u 18 časova, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ održaće se samostalna izložba „Metronom u spektru“ strip-autora i slikara Sabahudina Muranovića Murana iz Prijepolja. Izložba predstavlja nastavak Međunarodne strip-konferencije „Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste.


Sabahudin Muranović je umetnik koji nudi svoje snove vizije, inspiraciju, duhovnost i maštanja pretočivši ih u grafike,bareljef,kombinivanu tehniku i likovne discipline zaokružene estetikom.Stvaralac koji sate nadahnuća uspeva da zaokruži u tehnici karton art-a,grafičkih listova i traka,ploče i platna kao osnove,dela su koja nude poruku i ne možemo ih zaobići.

Na ovoj 37. po redu samostalnoj Muranovićevoj izložbi predstavljana su 2 ciklusa:

1) METRONOM-unutrašnje stanje,stanje duha i inspiracije i
2) SPEKTAR-posveta transferu prenosa inicijalne likovne ideje i kreativnosti.

Individualna specifična opservacija se kreće u okviru izgrađenih poznatih i uspostavljenih tradicionalnih vrednosti principa,sukobljavajući realno i postojeće sa subjektivnim u doživljenom SPEKTRU  sa samim sobom.Svoju umetničku volju( super ego)  usmerava erupcijom linija koju obavezno prati unutrašnji METRONOM ( ritam srca) gde ovaj svestrani umetnik iznedrava uspešno u notnom zapisu taktom( izlozbom slika ili slikom).

Tako su nastali upečatljivi asocijtivni likovi dinamičnih arabeskih linija koje umetnik vodi u dijalogu sa samim sobom.Takvi portreti i stilski izrazi ostavljaju snažan utisak na posmatrača i svakako reminiscenciju susreta sa mnogobrojnim likovima zabeleženim u Muranovićevoj podsvesti, piše prof. doktor Marina Spasojević