Kako da naučite dete da zavoli učenje

Period ranog obrazovanja deteta, bilo da je u pitanju predškolski ili školski program, od ključnog je značaja za formiranje navika u učenju. Iako vam možda deluje da su usvojena ponašanja u pogledu učenja, u uzrastu do 10 godina sistemska neophodnost, grešite – pristup učenju razvijen u tom periodu ima uticaja i na buduće karijerno opredeljenje i postupanje. 

Dete treba da nauči da voli učenje, a u tom procesu ključnu ulogu imaju roditelji. Školsko gradivo ne mora uvek da bude zanimljivo detetu, a ispitivanje i sistem ocenjivanja mogu postati izvor stresa. Ono šta dete nauči kod kuće i što je važnije – kako nauči, ima veliki značaj u formiranju dobrih navika. 

Dete učenje ne bi trebalo da doživljava kao moranje, jer će u tom slučaju razviti otpor, ne samo prema školskom gradivu, već i prema neformalnim oblicima učenja. 

Neformalnim oblicima učenja možemo smatrati svako učenje koje nema fokus na školskim programom propisanom gradivu. Takve lekcije su interesantnije detetu i baš zbog elementa zabave, ono im posvećuje pažnju i vreme. Učenje uz zabavan pristup pomaže u promeni navika, a učenje u školi prestaje da bude teško i izazovno. 

Imajući to u vidu, razgovarali smo sa mamama školaraca i potražili savet iz prve ruke – kako naučiti dete da voli učenje?

  • Aleksandra, mama osmogodišnjih blizanaca Anike i Petra

S obzirom da se moja deca školuju u periodu pandemije i da je to poseban izvor stresa, bilo mi je važno da im školske dane, a i sve obaveze učinim što prijatnijim. Za sada nema njihovog protivljenja domaćim zadacima, vežbama, čitanju, pisanju… iako se naravno već primećuje da ćerku više zanimaju brojevi, a sin je fasciniran prirodom i svetom oko nas. Mislim da je važno da roditelji dozvole deci da odluče kojim predmetima žele da se posvete i van nastave i da samo slobodan izbor deteta može za rezultat imati uspeh (na takmičenjima, u igrama, kvizovima). Eto to bi bio moj savet. 

KRAGUJEVČANKA PREPORUČUJE: Sledite primer mame Aleksandre i potrudite se da detetu školski dani i pisanje domaćih zadataka budu što interesantniji. Jedan od načina je odabir raznobojnog i kvalitetnog školskog pribora. Junior olovke, gumice, bojice, rezači iz Kengur ponude inspirisaće dete na kreiranje pravih malih umetničkih ili naučnih dela u svesci na linije ili kockice. Potražite u Kragujevac Plaza.

  • Jovana, mama đaka prvaka

Učitelji i vaspitači treba da imaju punu slobodu i podršku roditelja da rade svoj posao. Ne volim da vidim roditelje koji se konstantno mešaju, ispituju o (ne)uspesima deteta u školi, zahtevaju poseban tretman za svoju decu, a od te dece nadljudske napore da uče, uče, uče i budu najbolji. Čemu to? Ja sa učiteljicom svog deteta sarađujem, uvek sam raspoložena da je saslušam, kao i ona mene. Bilo mi je važno da objasnim detetu da je učiteljica treći roditelj, da je tu kao podška, kao drugarica, ali i kao autoritet. Druga je priča sa aktivnostima van škole. Tada kroz igru i suprug i ja želimo da pokažemo detetu kako je učenje zanimljivo. Rešavamo mozgalice, slažemo slagalice, crtamo, bojimo… Važno mi je i da imamo neke jednostavnije igre, kako bi i mlađe dete moglo da se uključi. 

KRAGUJEVČANKA PREPORUČUJE: Mi se slažemo da doživljaj učenja kao zanimljive aktivnosti počinje kod kuće. Obradujte i vi mališane zabavnim i edukativnim igrama. Sastavi voz iz Vulkan ponude je interaktivni vodič kroz istoriju vozova i pruža detetu priliku da nauči neverovatne činjenice o ovom prevoznom sredstvu, dok se istovremeno zabavlja slažući maketu lokomotive. 

Za razvijanje logičkog načina razmišljanja i vizuelne i prostorne percepcije, odaberite Smart Games Colour Code iz Dexy Co. Klikom na LINK pogledajte više detalja o igrici i javite nam da li se dopada vašem detetu. 

Potražite u Kragujevac Plaza.

KRAGUJEVČANKA PREPORUČUJE: Znamo da će najava koja sledi posebno obradovati Aleksandrinog sina, Petra, ali i sve mališane koji uživaju u istraživanju istorije planete. U šoping centru Kragujevac Plaza do 28.02. otvorena je izložba  Razvoj planete zemlje od nastanka do danas Prirodnjačkog centra iz Svilajnca. 

Posetite Kragujevac Plaza centar sa decom i pogledajte kako se život razvijao do današnjice kakvu poznajemo, a svakog dana imaćete priliku da vas kroz samu izložbu provedu profesionalni vodiči koji će vam otkriti sve tajne nastanka sveta. Na nekoliko lokacija u centru očekuju vas zanimljive replike dinosaurusa kao što su Oviraptor, Velosiraptor, Deinonihus i drugi, koji su boravili na našoj planeti pre 65 miliona godina.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.