Kako stres utiče na sliku koju imamo o sebi

Činjenica je da kad smo pod stresom zaista ne možemo da razmišljamo racionalno i jasno što može dovesti do poremećene slike koju imamo o sebi i svojevrsne degradacije, ali dobra je vest da možete pomoći sami sebi.

Da biste otkrili šta je to što vam remeti sliku o vama i vašem životu, prvi korak jeste da sednete i razmislite koji su glavni okidači stresa i šta ga izaziva. Da li su to određeni ljudi, situacije na poslu ili neke svakodnevne stvari koje izazivaju paniku? Ako shvatite šta vas najviše izbacuje iz takta lakše ćete ćete otkriti i koji to segmenti vašeg života zahtevaju posebnu pažnju.


Duboko udahnite

Duboki udah i izdah su radnje koje nas automatski opuštaju, a kad smo u stanju da se opustimo određene hemikalije se otpuštaju u telu i pomažu nam da razmišljamo jasnije. Probajte da duboko udahnete i izdahnete pet puta kad ste pod zaista velikim stresom ili kad treba da se nosite sa situacijama za koje znate da će vam izazvati stres kao što su intervju za posao ili razgovor sa mamom koja će vam ponovo soliti pamet o vašem životu.

Sagledajte svoj život u globalu

Ponekad kad smo pod stresom imamo običaj da posebno sagledavamo svaki aspekt svog života. Odjednom počinjemo da kritikujemo svoj izgled, ponašanje i veze, a to može dovesti do veoma negativne slike o sebi. U tim trenucima, vratite se korak unazad, zaboravite na tih kilogram viška ili bivšu neuspešnu vezu, nego razmislite kojom ocenom bi zaista ocenili svoj celokupni život. Koliko ste uspešni u poslu, imate li prijatelje, da li ste bliski sa porodicom?

Okružite se ljudima koji će vam biti podrška

Stres, a samim tim i loša slika o sebi će apsolutno pasti u drugi plan ukoliko budete okruženi ljudima koji će vam pružati bezuslovnu podršku. Vreme posvećujte onima koji će vam popravljati, a ne srozavati raspoloženje. Napravite listu onih sa kojima možete razgovarati o svemu i sa kojima ste uvek opušteni. Neka vam ta lista bude zakačena negde u kući na vidnom mestu da biste čim osetite novi napad stresa mogli da pozovete nekoga sa liste i podelite sve svoje najcrnje misli.

Razmislite o stručnoj pomoći

Ako ste duže vreme pod stresom i primetili ste kako to negativno utiče na vaša prijateljstva, ljubavnu vezu ili posao možda bi trebalo u obzir da uzmete i stručno savetovanje. Profesionalna pomoć nikako nije nešto čega treba da se stidite, raspitajte se koji to lekari su najstručniji baš za vaše probleme i zakažite sastanak. Samo nekoliko seansi može vas vratiti na pravi put i navesti vas da imate bolje mišljenje o sebi.

Piše Nina Topić, lifepressmagazin.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.