Lepota u doba korone: nošenje maske i bubuljice

Zaštitne maske postale su neizostavan deo svakodnevice. Prošlog leta iz kuće nismo izlazii bez lepeze, kreme sa zaštitnim faktorom i flašice vode, a ove godine na spisak dodajemo i – hiruršku, epidemiološku ili pamučnu masku za lice.

Znamo da maske nosite jer štite druge, ali i vas (ukoliko nosite epidemiološku varijantu), ali isto tako znamo i da vas nakon nošenja maske muče promene na koži. Ukoliko je napolju 29+ stepeni, znojite se, ceo dan ste u pokretu, imate masku preko usta i nosa – eto pogodnog tla za pojavu problema. Najčešće se javljaju iritacije i crvenilo na osetljivoj koži, a na svim tipovima kože pojavljuju se i bubuljice. Delimo sa vama mini beauty vodič u doba korone koji će vam pomoći da održite lepotu kože lica.

Trenutna reakcija kože

Pojava blagog ispupčenja na koži (koje izgledom podseća na ujed komarca) i minimalnog crvenila, obično signalizira da je reakcija trenutna i da će otok splasnuti par sati nakon pojave. U međuvremenu na iritirano mesto možete da nanesete ihtiol ili cinkovu pastu. Važno je da lice ne dodirujete dok niste temeljno oprali i dezinfikovali ruke.

Ukoliko problem potraje…

Ukoliko bubuljica postane bolna na dodir i ostane na koži, nastavite da je tretirate ihtiolom ili cinkovom pastom. Dobar izbor u ovom slučaju je i prva pomoć iz apoteke (Flogocid mast) ili proizvodi za lokalnu aplikaciju (Eucerin Dermo Pure korektor ili It’s Skin Tiger Cica “pečevi” za bubuljice).

Beauty rituali pre nanošenja maske

Na teške pudere i kreme kompleksne teksture i sastava zaboravite. Dobar izbor za korišćenje tokom leta jesu kreme, fluidi ili gelovi na bazi vode koji će kožu hidrirati, istovremeno je ostavljajući suvom (bez masnog sjaja na licu). Umivanje kože blagim sredstvom i nanošenje podloge treba da obavite bar 30 minuta pre stavljanja maske, kako bi koža imala vremena da upije sve sastojke. Ukoliko na koži već imate bubuljice, dodatno ih zaštitite korektorom za masnu kožu ili cinkovom pastom. Ako određena prilika zahteva šminku na licu, radije odaberite lagane BB kreme ili tonirane fluide (Lancome Skin Feels Good ili Noreva Exfoliac BB krema su naša preporuka).

Prva pomoć u vašoj torbi

Ukoliko ste duže vreme pod maskom, termalna voda ili toner jednostavnog sastava u spreju mogu vam pomoći u kontekstu instant osveženja kože lica. Papirići za upijanje viška masnoće su odličan beauty saveznik u letnjim mesecima jer u samo par sekundi upijaju svu masnoću i eliminišu višak sebuma sa kože (a time smanjuju mogućnost pojave problema na koži).

Redovna i pravilna nega je najvažnija

Bar dva puta nedeljno uradite blagi mehanički piling kože lica i nanesite masku na bazi bele gline, a zatim i masku za dubinsku hidrataciju. Na hemijske pilinge potrebno je sačekati do jeseni – jer sunce i kiseline ne idu zajedno.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.