Trudite se da ne pratite (neproverene) vesti, da zadržite pozitivan stav, ali s vremena na vreme ipak imate težak osećaj u stomaku povom cele situacije sa korona virusom? Ne dozvolite da vam žuta minuta pokvari raspoloženje, rešite se Covid-anksioznosti uz pet proverenih trikova!

#1 Čitanje

Ali ono tradicionalno – offline. Isključite Internet na telefonu, sklonite se od računara, ostavite tablet u drugoj prostoriji i otvorite novine (NE dnevne, već magazine koji u fokusu imaju lifestyle teme ili uređenje enterijera, baštovanstvo i slično) ili roman koji dugo stoji na polici i čeka ga bude pročitan. Naučno je dokazano da čitanje smanjuje uznemirenost. Zašto? Kada ste fokusirani na iščitavanje redova u štampanim izdanjima, vaš mozak nema kapacitet da usmeri tok misli na bilo koju drugu stvar.

#2 Disanje iz stomaka

Esencijalno za život, tako jednostavno, a opet u 85% situacija zaboravljamo da dišemo pravilno. Brzi udah, izdah, plitko strujanje vazduha umara respiratorni trakt i ne doprema dovoljnu količinu kiseonika do ćelija. Zato zastanite ili se naslonite na udobnu stolicu i: 1) udahnite duboko (brojite do 10) kroz nos, 2) zadržite vazduh u plućima 8-10 sekundi i 3) izdahnite kroz usta brojeći do 10. Tokom ovog procesa fokusirajte se na strujanje vazduha, osetite senzaciju, čujte zvukove, osetite i mirise okruženja dok udišete kroz nos. Ovu vežbu disanja možete ponavljati sve dok ne osetite da ste smireni.

#3 Aranžiranje cveća

Dekorišite vazu sa cvećem, promenite joj mesto u stanu, dodajte sveže listove u vazu, skratite stabljike cveća u vodi i ne zaboravite da osetite miris cveća. Ukoliko radije birate saksijsko cveće i sobne biljke – čim osetite nalet anksioznosti, zalijte cveće, prebrišite listove od prašine, očistite dno saksije i prostor oko vaše zelene/šarene oaze u bašti ili na terasi.

#4 Komunikacija sa bliskim ljudima

Jedna poruka, započet chat ili telefonski razgovor na bilo koju temu koja se ne odnosi na korona virus, može vam pomoći da se opustite. Važno je sa kim komunicirate 🙂

#5 Sređivanje beauty police

Prebrišite prašinu sa bočica parfema, operite make up četkice, reorganizujte policu sa kupkama, sapunima, šamponima i losionima za telo. Možete i proveriti rokove trajanja proizvoda koje niste dugo koristile, uvek je dobro osloboditi se viška stvari u beauty neseseru ili na polici.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.