Ličnost meseca: Anastasija Romanov

Anastasija Nikolajevna Romanov je bila najmlađa ćerka ruskog cara Nikolaja II i njegove supruge Aleksandre Fjodorovne. Rođena je 1901. godine. Posle četiri ćerke (Olge, Tatjane, Marije, Anastasije) carski par dobio je prestolonaslednika Alekseja. Deca cara Rusije su podizana na najjednostavniji način: spavala su na tvrdim krevetima bez jastuka, ujutru su se kupala i umivala hladnom vodom, sami su čistili svoje sobe, devojčice su plele džempere koji su prodavani na dobrotvornim priredbama.

Anastasija je izrasla u energično i živahno dete. Nije dozvoljavala slugama da joj se obraćaju sa „Vaše imperatorsko visočanstvo“. Često su je opisivali kao pametnu i nadarenu, ali njeni tutori su naglasili da nije pokazivala zanimanje u uslovima školskog ograničenja. Usuđivala se da povremeno pređe granice dozvoljenog ponašanja. Tokom jednog grudvanja u snegu Anastasija je umotala kamen u grudvu i njom pogodila sestru Tatjanu u glavu. Pela se po drveću i odbijala da siđe. U toku igre je varala, grbebala i udarala saigrače. Bila je manje zainteresovana za izgled od ostalih sestara. Iako je bila energična Anastasija je ponekad bila lošeg zdravlja. Bilo joj je propisano da dva puta sedmično ide na masaže zbog loših leđnih mišića, ali ona bi se sakrila pod krevet ili u ormar kako bi izbegla bolne tretmane.

Za vreme Prvog svetskog rata Anastasija je sa sestrom Marijom posećivala ranjene vojnike u bolnici u carskom selu. Pošto su bile previše mlade za bolničarke, sa ranjenicima su igrale šah.

Za vreme Oktobarske revolucije carska porodica je stavljena u kućni pritvor. Kasnije su svi ubijeni. Pošto je smaknjuće izvedeno tajno, postoje tvrdnje da je Anastasija preživela, te da je  otputovala u Ameriku ili u Kinu. Mnogo devojaka širom sveta su se predstavljale kao Anastasija Romanova, ali DNK analizama je utvrđeno da nijedna od njih nije prava Anastasija. O Anastasiji je napisano na stotine knjiga, snimljeno je nekoliko filmova, ali još ne postoji pouzdan dokaz da li je ona streljana zajedno sa svojim sestrama, bratom i roditeljima ili je izbegla smtrnu kaznu.

Ruska pravoslavna crkva je Anastasiju i carsku familiju Romanovih 2000. godine proglasila svecima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.