Manifestacijom „Sportom do zdravlja“ obeležen Svetski dan fizičke aktivnosti u Kragujevcu

Svetski dan fizičke aktivnosti u Kragujevcu obeležen je 10. maja na Trgu vojvode Radomira Putnika gde su se okupile brojne zdravstvene, obrazovne i socijalne ustanove, sportske organizacije, nevladin sektor. U saradnji sa Gradom, manifestaciju koja je bila bogata brojnim zdravstveno – vaspitnim i sportskim aktivnostima inicirao je Centar za prevenciju Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti se obeležava u sklopu globalne inicijative koju zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovode od 2002. godine u cilju promovisanja fizičke aktivnosti kao važnog resursa za očuvanje i unapređenje zdravlja i dobrobiti svakog čoveka.

Ova inicijativa je pokrenuta nakon objavljivanja Izveštaja o svetskom zdravlju, u kome je istaknuto da fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu i upotrebu psihoaktivnih supstanci, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika koji doprinosi globalnom oboljevanju i umiranju od hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, različitih karcinoma i respiratornih oboljenja, koja u velikoj meri mogu biti sprečena ili njihove posledice ublažene promenom načina života.

Foto: kragujevac.ls.gov.rs