Marija Čalija: X faktor za uspeh u poslu su ljubav, posvećenost i učenje

Cacao Concept je moderna biznis priča koja pokriva sve beauty potrebe savremene žene: od tretmana manikira i kupovine proizvoda za negu, do laserskog uklanjanja tetovaža i laserske epilacije. Marija Čalija, vlasnica brenda i permanent makeup artist, majka je troje dece i uspešna preduzetnica, a za portal kragujevcanka.rs priča o izazovima u poslu, formuli za uspeh, balansu između privatnog i posovnog života i beauty ritualima u kojima najviše uživa.

KRAGUJEVČANKA: Koji je najveći izazov sa kojim si se srela na putu razvijana uspešnog biznisa i ličnog brenda?

MARIJA: Kao u svakom poslu, sa izazovima se srećemo svakodnevno. Prvi izazov je  odvažiti se i započeti privatan posao. Kasnije dolaze brojni izazovi i svaki je podjednako važan i presudan za uspeh u beauty branši. Recimo – izazov za zapošljavanjem. U početku sam radila sama, ali sam vremenom počela da gradim i širim svoj tim i “stvaram hemiju” između svih nas kako bi sve funkcionisalo savršeno. Takođe, jedan od većih izazova je promena sredine, tj. preseljenje u Beogad, gde i pored isksutva, sve kreće ispočetka, uz obavezu brige i dolazaka u Kragujevac i praćenja ostlaih centara.


Šta je to što razlikuje vrhunskog brow artist-a od prosečnog, X faktor u tvom poslu?

Definitivno posvećenost poslu, ljubav prema istom kao i možda najvažnije – spremnost na ulaganje u znanje kroz brojne edukacije, seminare i online kurseve.

marijacalija.com

Troje dece, brak, preko 20 zaposlenih, saloni u zemlji i regionu, edukacije: šta je ključ postizanja idealnog balansa između privatnog i profesionalnog života?

Ovo me svi pitaju 🙂 što je i razumljivo jer se pred modernu ženu stavljaju brojni zahtevi za ostvarenjima i uspesima na poslovnom i privatnom planu. Slagala bih kad bih rekla da nije teško, da sto puta sebi ne kažem dosta više posla i poslovne ekspanzije! Ali kad pogledam iza sebe, sigurna sam da je ovo tek početak jer su planovi veliki. Pored ljubavi prema poslu, ključ je i u podršci porodice i to je sigrno najveći pokretač koji mi daje snagu da idem napred. Moja porodica je i moj oslonac i za nju uvek imam vremena, koji god povod da je u pitanju: od školskih priredbi do rođendanskih okupljanja.

Tretman iscrtavanja obrva

Prema tvom iskustvu, šta je najveća prepreka sa kojom se suočavaju žene preduzetnice?

Mislim da su u svetu preduzetništva uopšte, a pogotovu u ženskom preduzetnišstvu najveći problemi birokratija, svest i (ne)mogućnost za edukacije. Ja sad imam tim ljudi koji se bavi i birokratijom, ali i ljudskim resursima, marketingom, tako da ja svoje vreme fokusiram na usavršavanje i istraživanje tržišta kako bih uvek bila korak ispred sa novim potezima u beauty branši.

Nedavno je počeo sa radom i Cacao Beauty Center u Banja Luci. Šta očekujete da će 2020. godina doneti poslovanju?

Tako je, u oktobru ove godine smo otvorili i Cacao Beauty Center Banja Luka od kojeg lično očekujem mnogo jer smo imali sreću da nađemo odlične ljude kao partnere. Za 2020. ne mogu sve da otkrijem, ali sigurno je u planu otvaranje još nekoliko beauty centara što u našoj režiji što kroz franšize, a u pregovorima smo za pokretanje skroz novog konpcepta koji do sad nije bio zastupljen u našoj beauty priči.

U saradnji sa farmaceutima razvila si i sopstveni brend kozmetike – Cacao Cosmetics. Koji proizvod sa ličnim potpisom najčešće koristiš? 

Kada smo osetili trenutak da smo spremni, sa partnerima iz Novog Sada osmislili smo i lansirali našu liniju proizvoda. Moj favorit su kreme, a ono što po potražnji vidim, da su aktivni kiseonik i losion za akne već osvojili simpatije kupaca. Ne žurimo kada je u pitanju kozmetika, ali svakako nam je u planu širenje asortimana i ulazak u velike sisteme kako bi svi imali priliku da kupe naše proizvode za koje verujem da će postati neizostavan deo svakodnevne nege žena u Srbiji i regionu.

Koji su tvoji omiljeni beauty rituali?

Nakon posla, domaćih zadataka, sporta, vrtića, virusa, roditeljskih sastanaka, sastavljanja budžeta za naredni period… skidanje šminke i nanošenje anti age nege dođu kao luksuz. 🙂 Šalu na stranu – uvek vodim računa o temeljnom čišćenju kože i uživam u masaži lica. U zavisnosti od trenutnih potreba kože biram RVB Diego dalla Palma Milano tretman lica, a manikir i pedikir se podrazumevaju. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.