Novi ciklus vodičkih tura GTO Kragujevac

Gradska turistička organizacija Kragujevac i ove godine će obradovati sugrađane i goste grada turističkim vodičkim turama u okviru akcije „Kragujevac, kroz ulice i muzeje“. Od aprila do oktobra biće realizovano 12 vodičkih tura, različite tematike, koje će biti pešačkog karaktera ili će se organizovati autobuskim prevozom.

Turističke vodičke ture su prilika da svi zainteresovani bolje upoznaju najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti Kragujevca i okoline sa turističkim vodičem Gradske turističke organizacije.

“Ove godine organizovaćemo i vodičke ture vezane za značajne jubileje: 165 godina od osnivanje prve sručne škole u Srbiji, 70 godina Narodnog muzeja, 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve. Posetićemo manastire, škole, vodenice, seoska domaćinstva, kafane i uživati u lepim šumadijskim predelima od Rudnika do Levča, ali ćemo se setiti i plemenitih ljudi, koji su svoju imovinu ostavili u humanitarne svrhe”, navode u GTO Kragujevac.

Ciklus turističkih vodičkih tura počinje 13. aprila posetom muzeju „Stara livnica“ i muzejskoj postavci u Politehničkoj školi.

Plan vodičkih tura za 2019. godinu je sedeći:

APRIL

prva zanatlijaska škola u Srbiji, muzej „Stara livnica“

Vodička tura posvećena prvoj zanatlijskoj školi osnovanoj u Srbiji 1854. godine. Poseta muzeju „Stara livnica“, razgledanje Kraljevsko – zanatlijske škole, muzejska postavka u Politehničkoj školi. (pešačka tura)

MAJ

manastiri Divostin i Drača

Poseta manastiru Divostin u istoimenom selu, ali i priča o neolitskom nalazištu i geografskom centru Srbije i manastiru Drača, koji je bio znacajan kulturni i duhovni centar ovog dela Srbije u 18. i 19. veku. (prevoz autobusom)

– Narodni muzej – Stara skupština, Galerija, Konak kneza Mihaila, kuća prote Matije Barjaktarevića

Narodni muzej ove godine obeležava 70 godina rada (osnovan 1949. godine), mada počeci datiraju još iz doba kneza Miloša Obrenovića. Predviđena je poseta najvažnijih objekata muzeja sa leve i desne strane Lepenice. (pešačka tura)

JUN

manastir Vraćevšnica

Panoramsko razgledanje grada. Poseta manastiru Vraćevšnica u kojem je 6. maja 1818. godine usvojen predlog kneza Milosa Obrenovica da Kragujevac postane prestonica (prevoz autobusom)

– manastir Voljavča, vodenica Cicić, škola u Čumiću

U manastiru Voljavča je 1805. godine zasedala prva srpska vlada (Praviteljstvujušći sovjet serbski) na čelu sa protom Matejom Nenadovićem. Odmor i posluženje kod vodenice porodice Cicić. Poseta školi u Čumiću, jednoj od najstarijih u Srbiji. (prevoz autobusom)

JUL

Ramaća – crkva Kumanica

Panoramsko razgledanje grada, prolazak kroz Divostin, Draču i Kutlovo. Poseta crkvi Svetog Nikole (Kumanici) u Ramaći, najstarijoj srpskoj građevini kraj Kragujevca (prevoz autobusom)

– manastiri u Levču – Denkovac, Raletinac, Sarinac

Poseta manastirima Denkovac, Raletinac i Sarinac, koje su po predanju zasnovale tri sestre koje su u 14. veku izbegle od Turaka, posle Kosovskog boja. (prevoz autobusom)

AVGUST

Na Liparu – manastir Lipar, domaćinstvo „Kočin konak“

Vodička tura je posvećena službovanju Đure Jakšića u Sabanti i pesmama koje je tu napisao. Panoramsko razgledanje grada, prolazak kroz naselje Beloševac, Ždraljica i Donja Sabanta. Poseta manastiru Lipar. Odmor i posluženje u seoskom turističkom domaćinstvu Kočin konak u Gornjoj Sabanti. (prevoz autobusom)

SEPTEMBAR

Stara i Nova crkva – 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve

U godini obeležavanja jubileja 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve posetićemo i saznati više o crkvama u centru grada – Staroj i Novoj crkvi (pešačka tura)

– zadužbine i zadužbinari

Vodička tura posvećena onim ljudima, koji su svoju imovinu ostavili u humanitarne svrhe. Poseta Vatrogasnom domu, zadužbini Jelene Radojčić (pešačka tura)

OKTOBAR

 Kafane starog Kragujevca, Denin konak

Doživite duh starog Kragujevca i značaj koji su kafane imale u životu grada, druženje uz kafu u kafani „Lovac“ u Deninom konaku (prevoz autobusom)

– Spomen park Šumarice

Panoramsko razgledanje grada. Vodička tura kojom Gradska turistička organizacija Kragujevac odaje postu žrtvama masovnog streljanja 21. oktobra 1941. godine. (prevoz autobusom)

Bliže informacije i kupovina karata za vodičke ture, koje će biti organizovane autobuskim prevozom, zainteresovani mogu da dobiju u Turističko – informativnom centru (plato Robne kuće) na telefon 335 – 302 ili lično svakog radnog dana od 8 do 20 časova, subotom od 9 do 15 časova.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.