Opsesija, moć i zaboravljena ljubav: Filip Lepi i Huana Luda

Filip Lepi rođen je u Flandriji 1478. godine. Bio je nadvojvoda od Austrije, vojvoda od Burgundije, Luksemburga, Limburga, Barbantea, grof od Flandrije, Holandije, Enoa, Tirola, Artoa, Habsburga i gospodar Mehelena i Antverpena.

Huana Luda rođena je u Toledu 1479. godine. Bila je ćerka kraljice Izabele I od Kastilje i kralja Fernanda II od Aragona – najmoćnijih vladara tog vremena.

Princeza Huana bila je zaljubljena u Dijega Kolumba (sina Kristofera Kolumba) koji je služio njenu kraljicu – majku. I Dijego je izgarao od ljubavi za prelepom Huanom. Međutim, zbog interesa kraljevske loze Huana i Dijego nisu ostvarili svoje snove, niti su smeli da protivreče moćnim vladarima. Huanu su roditelji poslali u hladnu Flandriju gde se protiv svoje volje udala za Filipa. Kao i zemlja u kojoj se nastanila i Filipovo srce bilo je hladno prema lepoj princezi. Usamljena i nesrećna Huana je vremenom postala zavisna od svog muža. Da li zbog njegove lepote, da li zbog svoje tuge ne zna se tačno, ali on je postao njena opsesija. Nadajući se da će ga ona dovesti na presto Španije, Filip je vešto koristio opsednutost svoje supruge. Uništavao je pisma koja joj je majka slala, govorio joj da su je roditelji zaboravili i da osim njega nema nikog drugog. I dok ga je ona čekala, rađala decu i molila da s njom provodi više vremena, on je jurcao za lepim ženama i spletkario sa okolnim vladarima kako bi sebi obezbedio presto Španije. Saznavši za preljube Huana se isprva bunila, a onda zapala u očaj i beznađe. Smrti brata i sestre u Kastilji produbile su Huanin bol. Poželela je da se vrati na dvor svojih roditelja, ali Filip je to vešto sprečio. Bojao se da bi ona mogla nagovoriti kralja i kraljicu da mu uskrate pravo na krunu Španije. Proglasio ju je ludom. Nakon par godina dozvolio joj je da ode kod svojih roditelja. Nažalost, stigavši na kastiljski dvor Huana je zaključila da ne može živeti bez Filipa. Uprkos nagovoru majke – kraljice, oca – kralja i dvorjana, vratila se u Flandriju, pod okrilje supruga. Nakon smrti majke, proglašena je za kraljicu Kastilje, Leona, Galicije, Granade, Sevilje, Mursije, Kanarskih ostrva, Gibraltara, Zapadnih Indija, Aragona, Navare, Napulja i Sicilije,  kneginja od Barselone i gospodarica od Biskaje. Sve titule nasledila je od svojih roditelja i time ujedinila Španiju (1516. godine). Zatvorena u Tordesiljasu, formalno je vladala sa svojim ocem, a kasnije, sa svojim sinom Karlom I od Španije sve do smrti, 1555. godine. Filip Lepi je pod nerazjašnjenim okolnostima umro u Burgosu u Španiji 1506. godine. Kao zakoniti suprug Huane Lude, dve godine je nosio titulu kralja Španije. Preko Filipa Lepog Habsburška dinastija je došla na španski presto.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.