Otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“

U Muzeju „21. oktobar” otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.” kojom pored Dana državnosti Republike Srbije ova kragujevačka ustanova kulture i sećanja obeležava i 45 godina od osnivanja. Izložbu čiji je pokrovitelj Ministarstvo odbrane Republike Srbije i grad Požarevac, priredila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vonog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana”.

Autori su primenom metodologije naučne istoriografije odabrali 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. Dodatak izložbi je deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata”.

U segmentu izložbe koji prikazuje stradanje civila u Drugom svetskom ratu, sa svojom dokumentacijom učestvuje Muzej 21. oktobar, koji ove godine obeležava i 80 godina od kragujevačke tragedije. Kako je kazala Marijana Stanković, direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar“ postavkom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.” započinju izložbene aktivnosti kojima muzej ove godine obeležava ovu godišnjicu, a za posetioce je otvorena do 15. marta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.