Pet grešaka u šminkanju koje dovode do pojave akni

Akne nisu problem sa kojim se bore samo tinejdžeri. Priroda kože je takva da nepovoljno reaguje na određene supstance i uticaje iz spoljašnosti, a oni sa naročito osetljivom kožom neretko dobiju akne. To nije nešto čega se treba stideti, ali zbog očuvanja kvalitetne i zdrave kože, potrebno je povesti računa o nekim stvarima. Ovo naročito važi za ljubiteljke šminke. Evo grešaka koje treba da izbegnete kako biste sačuvale  kožu od iritacije.

#1 Pogrešan puder

Zvuči očigledno da treba koristiti pravi puder, ali mnoge dame ne obraćaju previše pažnju na sastojke pudera koji koriste. Istraživanja su potvrdila da sama šminka ne izaziva pojavu akni, ali da određeni sastojci pudera zapušavaju pore, što dovodi do pojave bakterija koje izazivaju akne i zato ih se treba kloniti. Dermatolozi savetuju upotrebu pudera sa obeležjem nekomedogeni, hipoalergijski ili na bazi minerala.

#2 Previše pudera

Mnoge žene pokrivaju akne puderom, jer jednostavno, ne izgledaju lepo. Međutim, ovakav postupak je kontraproduktivan, naročito ako nanosite više slojeva pudera. Uz akne često idu i bubuljice, koje ne mogu da zacele ako nisu izložene vazduhu. Stoga ako stavimo puder preko bubuljice, do nje ne dopire kiseonik i pojavljuje se rizik od jače iritacije. Kada vam je lice jako iritirano, preporučuje se da ga “odmorite” par dana i ne nosite puder, ali ako to ne dolazi u obzir, onda bar pola sata pre nanošenja pudera koristite anti-akne tretman ili kremu.

#3 Nanošenje proizvoda prstima

Na prstima se nalaze mikrobi koji mogu da iritiraju kožu lica ako nanosite šminku rukama, navode stručnjaci. Zato sledeći put kad zapretite koži prstima, umesto toga uzmite četku za puder ili sunđer za nanošenje šminke i obavezno ih redovno čistite.

#4 Prljave četke i sunđeri

Ako ne čistite svoje četke za šminku redovno, na njima se nakupljaju bakterije i prašina, što nužno dovodi do iritacije, pogotovo kada iznova i iznova korisite neoprane četke. Stručnjaci iz oblasti savetuju da dlake na četkama za šminku treba tretirati kao svoju kosu – čistite ih i ispirajte jednom nedeljno. Isto važi i za sunđere, ispirajte ih sapunicom dok nisu potpuno čisti.

#5 U krevet sa nečistim licem

Ključno je u potpunosti otkloniti svu šminku sa lica pre odlaska u krevet. Bilo da koristite maramice ili losione, važno je da celo lice detaljno očistite. Čak i kad vas mrzi, ili ste umorne, ili kasno došle kući, mislite o svom licu koje će vam na duže staze biti zahvalno, a i vi ćete biti zadovoljne kada se probudite sa svežim tenom i lepom kožom.

M.S.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.