Pet mirisa za lepše raspoloženje i sreću!

Mnoge od nas imaju jako osetljivo čulo mirisa, te na nas mirisi utiču još jače nego na prosečnog čoveka. Međutim, mirisi su ono po čemu svi mi primarno pamtimo bitne događaje u životu i oni imaju moć da izazovu najrazličitije promene u našem organizmu. Kada su pozitivne promene u pitanju, danas smo za vas pripremile listu mirisa koji najpovoljnije utiču na naše raspoloženje.

Borovina

Istraživanja su pokazala da ova praznična aroma, koja nas često podseća na zimski period, pomaže u smanjivanju nivoa stresa. Studija sprovedena na japanskom univerzitetu u Kjotu dotakla se dublje ove teme i pokazala da je opuštajuća šetnja kroz šumu borova kod njihovih ispitanika primetno umanjila depresiju i anksioznost.

Citrusi

Ako vam je potrebno nešto da vas digne na noge, izložite se citrusima. Miris voća bogatim vitaminom C dokazano povećava energiju i stanje budnosti, naročito kada je u pitanju miris limuna, koji znatno umanjuje stres. Zahvaljujući promovisanju citrusnih mirisa godinama unazad, većina asocira ovaj miris sa čistoćom, te smo mu i po prirodi skloni.

Losion za sunčanje

U suštini, svaki miris koji nas podseća na dane odmora i opuštajuću atmosferu umanjuju stres. Jedan od njih je miris losiona ili kreme za sunčanje, koji podsvesno podstiče sećanje na boravak na moru i beg od stresnog posla. Tokom odmora smo opuštenije nego inače, i naš nos to pamti, te i na duže staze asocira na lepe dane.

Sveže košena trava

Istraživači iz Australije su pokazali da hemikalije koje se oslobađaju tokom košenja trave podstiču osećaj mira, opuštenosti, i čak zadovoljstva. Pokazano je i da ovaj miris usporava proces starenja i održava mentalno zdravlje, kao i što sprečava prevremenu zaboravnost.

Cveće

Stara je izreka, stani i pomiriši ruže, sa značenjem, ne idite samo kroz život ne obraćajući pažnje na sitnice koje život znače. Obratite pažnju na poljsko cveće i pomirišite ga tokom šetnje. Ili ako niste u mogućnosti da često idete u prirodu, posadite lavandu ili jasmin i držite ih u svom stanu za konstantni osećaj opuštenosti.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.