Preporuka za čitanje: „Žena crvene kose“, Orhan Pamuk

Džem odrasta bez oca. Kako bi sebi i majci obezbedio sredstva za život i skupio novac za školovanje najpre radi u knjižari gde se zaljubljuje u literaturu te danima i noćima iščitava najblistavije stranice svetske književnosti, zatim, sa majstorom Mahmutom odlazi na brdo nadomak Istanbula gde kao pomoćnik kopa bunar. I to kopanje bunara traje… I to kopanje bunara je uzbudljivo… Da li će voda poteći? Džem se divi majstoru, ali se i ljuti na njega. Majstor je uporan, stog i povremeno nežan prema svom pomoćniku kojem nedostaje otac. Iscrpljujući rad i strah zbog jezivih priča koje mu govori majstor navode Džema da razmišlja o napuštanju tog teškog posla. Zajedno odlaze u kasabu. Pojavljuje se žena crvene kose, putujuća glumica. Dosta je starija od Džema, ali on se zaljubljuje u nju. Prati je i upoznaje. U tom trenutku se sreću Džemova prošlost i Džemova budućnost, i sve se vrti oko žene crvene kose. Da li će voda poteći? Da li će opsesivna ljubav spasiti ili uništiti Džema? Ko je žena crvene kose?

Džem se bori protiv osećanja krivice zbog gnusnog dela koje je počinio ili možda nije počinio. Kako se boriti protiv tog razarajućeg osećanja? Ubediti sebe da se gnusno delo nije desilo. Zaboraviti.

Pored uobičajene mudrosti, ljubavi i upečatljivih opisa likova i mesta koji odlikuju romane Orhana Pamuka, genijalno je ispripovedan i detektivski deo romana.  Ni najpronicljiviji čitalac neće naslutiti kakav je završetak ove očaravajuće priče, mada pisac sve vreme nagoveštava.

Ovo delo prožima antički mit o kralju Edipu i persijska priča o Rustemu i Suhrabu i povezuje ih sa ljubavlju gimnazijalca prema starijoj ženi, kopanju bunara na starinski način, bremenom krivice i odnosu između sina i oca.

Knjigu je na srpskom jeziku objavila IK „Geopoetika“ 2016. godine.

Nobelovac Orhan Pamuk rođen u Istanbulu 1952. godine. Njegove knjige su prevedene na više od četrdeset jezika i prodate u nekoliko miliona primeraka. Između ostalih, uzor mu je naš nobelovac Ivo Andrić. Po pozivu svog izdavača 2016. godine je boravio u Beogradu i održao je predavanje u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti.

IK „Geopoetika“ je objavila sledeća dela Orhana Pamuka: „Zovem se crveno“, „Čudan osećaj u meni“, „Žena crvene kose“, „Muzej nevinosti“, „Tiha kuća“, „Novi život“, „Sneg“, „Dževdet-beg i njegovi sinovi“, „Crna knjiga“, „Bela tvrđava“ (romani), „Druge boje“ (eseji i jedna priča) i „Istanbul“ (biografija Istanbula i autobiografija pisca).

Foto: Geopoetika. iBalkan

S.Ž.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.