Kako da se uspešno pripremiš za polaganje prijemnog ispita na fakultetu

Donošenje odluke o tome na kojem ćeš fakultetu steći akademsko obrazovanje težak je i ozbiljan poduhvat – i kada pomisliš da je najteži deo posla odrađen, počneš da razmišljaš o prijemnom ispitu. Kada i koliko učiti, kako da zadržiš dobar prosek u školi, kako da organizuješ izlaske vikendom sa društvom i uklopiš džeparac u sve zahteve koje ti ovo poglavlje života donosi. Ključ svakog uspeha je u temeljnoj pripremi, ma o kom segmentu života da je reč. Takva je situacija i sa pripremom prijemnog ispita.

Obezbeđivanje literature. Osnovni korak ka uspešnoj pripremi za polaganje prijemnog ispita je obezbeđivanje adekvatne literature iz koje ćeš učiti. Mnogi fakulteti kandidatima nude informatore u kojima se često nalazi lista potencijalnih pitanja na prijemnom ispitu. Raspitaj se da li fakultet na kojem želiš da studiraš nudi ovu opciju i obezbedi sebi primerak informatora – najbolje je da to bude najaktuelnije izdanje, s obzirom da se ovaj tip publikacija redovno ažurira. Na veb sajtovima fakulteta možeš naći i listu preporučene literature za pripremu prijemnog ispita, koju možeš kupiti u knjižarama ili skriptarnicama na fakultetu. Knjige iz kojih ćeš učiti možeš i kupiti, ili pozajmiti od nekog od studenata sa tog fakulteta, ali obrati pažnju na godinu izdanja publikacije – uvek vodi računa da prijemni ispit pripremaš iz traženih izvora.

Možda će ti delovati da je jednostavnije da učiš sa skripte koju ti neko ponudi, ali mi na to gledamo ovako – krupan životni korak je pred tobom. Najmanje što duguješ svojoj buućnosti je temeljna priprema, zato zaboravi na nepouzdane skripte i preuzmi punu odgovornost. Ovo će ti biti odlična priprema za obaveze koje te tek čekaju na fakultetu.

Efikasno upravljanje vremenom. Napravi plan. Početkom poslednje godine u srednjoj školi obrazovanja, mnogo pre nego što počneš da pišeš maturski rad, uzmi papir i olovku i napravi plan aktivnosti za naredni period. Do kraja meseca bar jednom detaljno pročitaj preporučenu literaturu za pripremu prijemnog ispita i stekni adekvatnu predstavu o tome što učiš. Formiraj svoj stav i razmisli zašto će ti naučeno gradivo koristiti. Nakon novogodišnjih i božićnih praznika počni temeljno da učiš – poglavlje po poglavlje i garantujemo da ćeš sve stići.

Postavljanje prioriteta. Naravno da će nešto uvek biti preče od učenja gradiva za prijemni ispit, pa ti savetujemo da u takvim situacijama dobro razmisliš o prioritetima. Rođendan najbolje drugarice je važan događaj koji ne želiš da propustiš, ali da li ćeš zaista odgledati epizodu serije koju godinama čuvaš u računaru, umesto što ćeš slobodno vreme posvetiti pripremi prijemnog ispita?

Organizacija slobodnog vremena. Neka te prethodni pasus ne uplaši – veruj nam, imaćeš pregršt slobodnog vremena za sve aktivnosti koje voliš. Važno je da tvoje slobodno provedeno vreme bude produktivno – šetaj, plivaj, trči, smej se sa prijateljima, uči strani jezik, gledaj filmove, slušaj muziku… Radi ono što te inspiriše. Nakon kratkog odmora i predaha, koncentracija za učenje će ti biti bolja, a sam proces pripreme za prijemni ispit uspešniji.

Informiši se o rokovima i potrebnoj dokumentaciji. Veb sajtovi fakulteta obično imaju posebne odeljke o uslovima upisa i prijemnom ispitu. Prati informacije koje se objavljuju na tim stranicama i na vreme znaj kada treba da podneseš dokumentaciju (i koju), kada dolaziš na prijemni ispit, kakva su pravila ponašanja i odevanja na fakultetu i sl. Informacija je u ovom slučaju ključ uspeha – kada znaš kada treba da obezbediš neki od dokumenata biće ti lakše da planiraš ostale obaveze.

Moć pozitivnog razmišljanja. Nemoj dozvoliti lošem raspoloženju da savlada sve ono lepo što te čeka. Trudi se da razmišljaš pozitivno i na polaganje prijemnog ispita gledaj kao na izazov, a ne prepreku.

Čitanje knjiga kao razonoda i priprema za polaganje prijemnog ispita. Čitanjem knjiga obogatićeš vokabular, što je posebno važno ukoliko na prijemnom ispitu polažeš test opšte kulture i informisanosti.

Nagrađivanje uspeha i truda. Pripremljen je deo gradiva za prijemni ispit? Nagradi sebe – čokoladom, knjigom, garderobom; sreću zaista čine male stvari.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.