Šest proizvoda koje ne treba da koristite ukoliko imate osetljivu kožu

Ako imate osetljivu kožu, onda znate kako joj malo treba da se iritira, zasvrbi ili postane suva i kako se teško smiruje. Većina takvih iritacija izazvana je upotrebom neodgovarajućih proizvoda za higijenu i negu kože. Evo liste proizvoda koje nikako ne treba da koristite ako je vaša koža osetljiva i sklona iritacijama.

#1 Pilinzi

Pilinzi i formule sa čvrstim česticama previše su agresivne za nežnu kožu. Oni obećavaju kožu čistu od bubuljica i akni, ali ako vaša koža ima burnu reakciju na tzv. “abrazivne” preparate, onda je bolje naći alternativu za piling. Umesto njih korisite blaže formule na bazi mlečne ili voćnih kiselina, koje pospešuju regeneraciju ćelija, a ne štete koži.

#2 Šamponi i regeneratori na bazi sulfata

Sulfati su sačinjeni od mineralnih soli koje sadrže sulfur –  glavni sastojak koji čini sapunicu intenzivnijom. Međutim, sulfati mogu izazvati hronično isušenu kožu glave i svrab na čitavom telu, te se za osetljivu kožu preporučuju blagi preparati koji na sebi imaju oznaku “bez sulfata“.

#3 Losioni za telo sa dodatkom parfema

Kada se u imenu porizvoda nalaze reči “sa dodatkom parfema” ili “sa aromom vanile, jasmina, višnje…” treba ga se kloniti, jer većina ovakvih preparata izaziva iritaciju, pogotovo jer proizvođač nema obavezu da na deklaraciji navede sastojke datog parfema. Bolje birajte losione bez parfema, ili ako baš volite da vaš losion bude mirišljav, vodite računa da na deklaraciji piše da miris potiče od esencijalnih ulja.

#4 Proizvodi za negu kože koji sadrže alkohol

Bilo da su u pitanju losion ili krema, svojstvo alkohola je u svim proizvodima isto, a to je isisavanje vlažnosti iz vaše kože. Vašoj osetljivoj koži to najmanje treba. Pogotovo jer to dovodi i do dosadnog svraba, iritacije i neprijatnog osećaja.

Izbegavajte alkohole poput denaturiranog alkohola (etanol) ili izopropila, jer oni brzo isušuju kožu. Umesto njih odaberite cetil alkohol, cetearilni alkohol i stearilni alkohol, koji su poznati pod imenom “dobri alkoholi“.

#5 Sapuni koji sadrže sodijum talovat

Ako vas odjednom zasvrbi lice, posebno kada je izloženo hladnoći, možda je za to kriv vaš sapun. Sapuni i sredstva za čišćenje lica koji sadrže sodijum talovat izrazito isušuju kožu, što dovodi do crvenila i svraba. Potražite sapune na bazi biljnog ulja kako biste ovo izbegli.

#6  Losioni za sunčanje sa previše hemikalija

Isto kao i pilinzi, pojedini preparati protiv sunčanja su previše abrazivni za osetljivu kožu. Zato se držite dva osnovna sastojka: cink oksida i titanijum oksida, savetuju doktori.

M.S.