Ne možete da zamislite dan bez par šoljica kafe dnevno? Kako biste sprečili pojavu želudačnih problema i naglog pada energije usleg pojačanog unosa kofeina, promenite rutinu i jednu šolju kafe zamenite ukusnim kakao napitkom!

Kakao možete pripremati sa običnom vodom, ali i sa dodatkom mleka što će ovaj napitak učiniti posebno ukusnim i hranljivim. Pored uživanja u ukusu, kakao je odličan i za zdravlje, a evo i zašto!

#1 Kakao je 40 puta jači antioksidant od borovnica

Kakao ima ORAC indeks od 98.000 na 100 grama, u odnosu na borovnice koje imaju 2.400. ORAC indeks meri sposobnost antioksidanata da apsorbuju slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i tkiva i mogu da budu uzrok raznih bolesti, uključujući i kancera.

#2 Popravlja raspoloženje

Kakao stimuliše lučenje serotonina – hormona sreće! Baš kao i čokolada, samo u zdravijoj i niskokaloričnoj varijanti.

#3 Obiluje magnezijumom

Magnezijum je važan za zdravlje srca, a pomaže i da se glukoza pretovri u energiju, omogućavajući mozgu da normalno funkcioniše i da se bolje koncentrišete. Magnezijum je i od vitalnog značaja za smanjenje umora.

#4 Visok sadržaj kalcijuma

Da li znate da kako sadrži više kalcijuma nego kravlje mleko? Sadrži 160 miligrama na 100 grama, u odnosu na 125 miligrama na 100 mililitara mleka.

#5 Izvor gvožđa

Kakao sadrži 7,3 miligrama gvožđa na 100 grama. Poređenja radi, goveđe i jagnjeće meso sadrže 2,5 miligrama, a spanać 3,6 miligrama!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.