U prodaji je roman „Neobični đaci“ autorke Svetlane Živanović nagrađen i objavljen u okviru prvog kola edicije „Čitalački maraton“ IK „Klett“.

Radnja romana je smeštena u osnovnu školu gde glavni akteri ove hitre priče jedni drugima zadaju probleme. Na vratima učionice stoji znak opasnosti! Đaci luduju, a nastavnici pokušavaju da ih smire. Učenici ruše krov sa školske zgrade, a nastavnici ih zaključavaju u mračnu ostavu. Borbenim igrama pridružuje se tetkica Biba koja je u neku ruku spona između dve suprotstavljene strane.

Dramatične situacije izazivaju čitaoca da navija za „neobične đake“ kao na fudbalskom stadionu i da radoznalo prelazi s jedne na drugu stranicu očekujući nove obrte. Roman je namenjen mladim čitaocima, ali razigrana atmosfera i nepredvidiv rasplet prija i odraslima.

Ova knjiga nameće brojna pitanja. Koja su prava nastavnika i da li ih uopte ima u školi? Kako se učenici bore protiv dosade na času? Kakav poklon zaslužuje osoba za svoj višedecenijski, požrtvovan rad?

Ali takva deca znaju zašto se suprotstavljaju i intrigiraju prosečnost. Da li je opravdano raditi što i oni? Zašto je važno suprotstaviti se?

Šta se dogodi kada se okače na čiviluk, a šta kada nastavnik poredi matematiku i prašumu? Čitaćeš...

Vreme je za promenu navika u školi, jer deca traže pažljivog slušaoca, nenametljivog i doslednog sagovornika. Nema posustajanja... Oni najbolje znaju ko može da im posoli pamet.

Dragana Ćećez-Iljukić, član Stručnog žirija Čitalačkog maratona

 

Roman je namenjen deci uzrasta od 11 do 14 godina i sigurni smo da će u njegovom čitanju uživati svi “neobični đaci” 🙂

Roman možete kupiti na zvaničnom sajtu IK “Klett” putem linka.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.