Ukusni, a prave se brzo i jednostavno! Isprobajte nove forme toplih napitaka i uživajte u dugim zimskim, romantičnim večerima i dnevnim obavezama na potpuno nov način!

Chai

Tradicionalno iz Indije, popularnost crnog “chai čaja”, koji odiše bogatstvom ukusa, u prethodnoj deceniji se proširila ka Zapadu. Da biste napravile soptveni chai izmrvite kardamom začin, karanfilić i crni biber. Prah, zajedno sa štapićem cimeta, parčencetom đumbira (ili kašičicom đumbira u prahu), 2 čaše mleka i 2 čaše vode sipajte u manju šerpu i čekajte da provri. Sklonite sa vatre, ubacite dve kesice crnog čaja i neka odstoji tako 10 minuta. Dodajte šećer ili drugi zaslađivač po ukusu. Neobičan za naše predele, ali egzotičan i ukusan. Probajte!

Kuvano vino (18+)

Istina je da su novogodišnji praznici iza nas, ali zašto ne bismo zadržali poslastice? Za 2l kuvanog vina potrebni su vam:

– 2 klementine
– 1 limun
– 1 limeta
– 200 g šećera u prahu
– 6 celih karanfilića
– 1 štapić cimeta
– 3 lovorova lista
– 1 muskatni oraščić, izrendan
– 1 štapić vanile
– anis začin (jedna zvezdica)
– 2l crvenog vina

(Ukoliko ne možete da nađete sastojke iz recepta, kao alternativu koristite prah ili ekstrakt)

Oljuštite citruse. U šerpu na srednjoj temperaturi sipajte šećer da se polako podgreva. Dodajte oljuštene kore i iscedite sok iz citrusa. Zatim dodajte sve ostale sastojke i sačekajte da polako vri, dok ne dobije izjednačenu teksturu poput sirupa. Gotovo! Sipajte kutlačom u šolje, i po izboru dekorišite štapićem cimeta i parčetom pomorandže.

Meksička topla čokolada (ljuto)

Evo nečega i za ljubiteljke ljutih začina. Priprema traje samo 5 minuta.

U toplu čokoladu (spremite po svom ukusu), dodajte 2 prstohvata ljute papričice u prahu, 2 prstohvata cimeta u prahu, i na vrh dodajte 2 kašike šlaga. Očas posla!

Topla čokolada sa mentom

Jednostavno je koliko i zvuči, a i izvrsno! U toplu čokoladu dodajte 2 kašike sladoleda od mente i jednu grančicu nane. Spremno za manje od 5 minuta!

Egnog (18+)

Egnog (eng. Eggnog) je alkoholni napitak od jaja (eng. egg = jaje) koji još uvek nije popularan na Balkanu i zašto ne biste baš vi bile prve u svom društvu koje znaju da ga naprave?

– 2 čaše milerama
– ½ čaše šećera
– ¼ kašičice muskatnog oraščića
– 4 jajeta
– ¾ čaše brendija

U manju šerpu sipajte mileram, šećer i oraščić da se krčkaju. U blenderu na maloj brzini mutite jaja 1 minut. Lagano u blender dodajte smesu iz šerpe i neka se blendira još oko 30 sekundi, dok postane penušavo. Na kraju umešajte brendi. Servirati toplo.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.