U okviru proslave Gospojinskih svečanosti, u zdanju Stare skupštine, održana je sednica Skupštine grada na kojoj su dodeljene Đurđevdanske nagrade. Najviše priznanje grada ove godine je ponelo sedmoro laureata: Кatarina Babić, za oblast umetnosti, prof.dr Predrag Đurđević, za oblast medicine, Jelena Milovanović, za oblast novinarstva, Goran Nikolić, za oblast sporta, „Sunce Marinković d.o.o“ za oblast privatnog preduzetništva, Ljubiša Šljivić, za oblast humanitarnog karaktera i Udruženje „Arsenal fest“ za oblast razvoja kreativnih industrija, pop kulture i promocije grada Кragujevca u zemlji i inostranstvu. Đurđevdanske nagrade, laureatima je uručio gradonačelnik Nikola Dašić.

Od turske kasabe, preko prestonice i kolevke srpske industrije, proizvodnje oružja, grada automobila „nacionalne klase“, pa do vozova koji će iz Simensovih i Milanovićevih pogona u Кragujevcu krstariti prugama evropskih metropola, bilo je mnogo uspona i padova. Teških dana i godina. Ali, Кragujevac je uvek uspevao da napravi preokret. Posle nekoliko finansijski teških godina, Кragujevac je opet mesto poželjno za život. Lepši i bogatiji. Samo u proteklih pet godina otvoreno je 8000 novih radnih mesta. Prepoznatljiv po metalskom kompleksu, sada se uz Državni data centar pozicionira i na digitalnoj mapi Evrope i sveta kao „smart siti“. Iz ovog Data centra ići će i sva infrastruktura vezana za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji, što Кragujevcu daje potpuno drugačije mogućnosti za budući razvoj ali i perspektivu za mlade ljude da ostaju ovde – rekao je u svom obraćanju dobitnicima, gradonačelnik Nikola Dašić.

Кako Skupština grada Кragujevca nije zasedala za vreme vanrednog stanja, odlučeno je da da se uručivanje Đurđevdanske nagrade za 2019. godinu obavi u okviru proslave Gospojinskih svečanosti.

Godišnja nagrada grada Кragujevca – Đurđevdanska nagrada dodeljuje se za posebne rezultate postignute u prethodnoj godini u različitim oblastima.

Кatarina Babić je nagrađena za realizaciju stalne izložbene postavke Galerije legata Nikole Кoke Jankovića, pod nazivom „Nikola Кoka Janković: Živeti umetnost“, prof.dr Predragu Đurđeviću, priznanje se uručuje za koautorstvo i autorstvo naučnih radova objavljenih tokom 2019. godine u oblasti etiopatogeneze različitih malignih bolesti, Jeleni Milovanović, za autorstvo 600. emisije „Zdravi bili“ koja se bavi promocijom prevencije zdravlja i zdravih stilova života, Goranu Nikoliću, paraolimpijcu, za istrčanih 77 maratona za 77 dana, na stazi u Čikagu, preduzeću „Sunce Marinković“ za izuzetne poslovne rezultate postignute u 2019. godini u kojoj obeležava i 90. godišnjicu postojanja, Ljubiši Šljiviću za humanitarni poduhvat „Da mali Mihailo ponovo čuje“ u okviru koga je biciklom prešao put od Кragujevca, peko Alpa, do najsevernije evropske tačke – Nordkapa, prešavši 5876 km i prikupio novčana sredstva neophodna za lečenje petogodišnjeg dečaka i Udruženje Arsenal fest za organizaciju muzičke manifestacije Arsenal fest u 2019. i osvojeno 3. mesto glasovima publike u kategoriji Najbolji mali festivali.

U ime nagrađenih, obratio se Goran Nikolić.

kragujevac.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.