Uz OVAJ trik možete konzumirati testeninu bez griže savesti

Italijanska kuhinja je jedna od najpopularnijih na našim prostorima, a brojni ugostiteljski objekti i u Kragujevcu pripremaju specijalitete koji će vas u sekundi odvesti u predivne predele Italije – bar gastronomski. Mnoge domaćice i devojke koje povremeno uživaju u kuvanju obožavaju da pripremaju (i konzumiraju) testeninu. Iako gotovo svakodnevno do nas putem medija dolaze informacije da izbegavamo testeninu u ishrani ukoliko želimo da sačuvamo vitku liniju ili skinemo višak kilograma, mi imamo sjajnu vest – postoji trik uz koji možete uživati u sočnoj testenini bez brige o liniji i straha od gomilanja kilograma!

Autori emisije Trust me – I am a Doctor sproveli su zanimljivo istraživanje. Ispitanicima su pripremili ukusna jela u čijoj je osnovi testenina i merili im nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Došli su do zaključka da je nivo šećera u krvi bio mnogo manji kod ispitanika koji su testeninu konzumirali nakon što se ohladi, pa ponovo podgreje.

U samo 100 grama testenine nalazi se čak 400 kalorija koje su “prazne” i doprinose taloženju masti u organizmu. Ukoliko se testenina konzumira nakon što se ohladi pa ponovo podgreje broj kalorija se smanjuje, pa i apsorpcija skroba u krvi. Na ovaj način sprečava se taloženje masnih naslaga, naročito u predelu stomaka i butina.

Na kalorijsku vrednost obroka utiče i sos koji servirate uz testeninu. U pripremi hrane koristite maslinovo umesto suncokretovog ulja, birajte organsko meso i sok od svežeg paradajza radije nego industrijske namaze i kečap. Opredelite se za mlad sir i koristite začine poput kima, bosiljka ili čia semena. Sveže povrće poput čeri paradajza i rukole obogatiće ukus obroka, a sadrži minimalan broj kalorija.

Prijatno!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.