O antioksidativnoj moći vitamina C postoje brojni naučni radovi i istraživanja, a svi podvlače najbitnije – vitamin C je snažan čuvar lepote i zdravlja! Zasluge za otkriće vitamina C i opsežnije ispitivanje njegovog uticaja na ljudski organizam, pripisuju se mađarskom lekaru Szent-Györgyi.

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina je vitamin neophodan za normalan razvoj i funkcionisanje ljudskog organizma. Esencijalan je nutrijent, što znači da ga naše telo ne može sintetisati, zbog čega se mora redovno unositi ishranom (ili suplementacijom). Sirovo voće i povrće najbolji su izvor vitamina C.

Stanja koja zahtevaju suplementaciju vitaminom C su: veliki fizički napor, česte infekcije gornjih disajnih puteva, pušenje, konzumiranje alkohola, anemija, povišena telesna temperatura, redukovana ishrana.


Osobe koje kroz ishranu i dodatke ishrani unose dovoljne količine vitamina C, imaju manji rizik da obole od srčanog i moždanog udara, bolesti perifernih arterija, makularne degeneracije, astme, deficita imunog sistema i pojedinih vrsta kancera. Vitamin C se preporučuje osobama koje pate od učestalih urinarnih infekcija, naročito kod rezistentnih bakterija. Vitamin C “zakiseljuje” mokraću i time usporava umnožavanje bakterija.

Vitamin C doprinosi normalnom fukcionisanju organizma, ali ima ulogu i u biloškim procesima u telu koji delom utiču na izgled i stanje kože. Učestvuje u sintezi kolagena čime doprinosi sprečavanju prevremenog starenja kože. S obzirom da ima snažne aktioksidativne moći, preporučuje se direktna aplikacija vitamina C na kožu radi saniranja posledica od zagađenja iz okoline i delovanja slobodnih radikala.

Za borbu sa hiperpigmentacijama i ožiljcima od akni takođe se prpeoručuje direktna aplikacija ovog snažnog vitamina na kožu. U slobodnoj prodaji može se naći u obliku krema, gelova, seruma, ampula, prahova, maski za lice. Pakovanje proizvoda sa vitaminom C nemojte izlagati direktnoj svetlosti i visokim temperaturama, s obzirom da je reč o nestabilnoj formuli vitamina, koja lako može izgubiti pozitivne karakteristike usled delovanja faktora iz eksternog okruženja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.