Zašto je korisno svirati muzičke instrumente

Filozof Fridrih Niče rekao je: Bez muzike, život bi bio jedna velika greška.

Sviranje muzičkih instrumenata ima mnogo prednosti, i donosi zadovoljstvo kako nama, tako i onima oko nas. Muzika je, kako kažu, lek za dušu, a oni posebno obdareni i voljni da sviraju su blago ovog sveta.

Mnogo je prednosti sviranja muzičkih instrumenata, od mentalnih i emotivnih, pa čak i fizičkih.

Sviranje vas čini pametnijim

Brojna istraživanja su sprevedena iz oblasti uticaja muzike na mozak. Naučnici su odavno primetili razlike u funkcionisanju mozga svirača i onih koji se time ne bave. Stoga došli su do brojnih zaključaka, od kojih su mnogi zadivljujući, ali i iznenađujući.

Potvrđeno je i poznato ako dete počne da svira neki instrument da je veća verovatnoća da će ranije naučiti da čita, da će njen ili njegov (muzički) IQ primetno rasti i da će se određeni delovi mozga razviti. Ova deca često budu odlični đaci, i matematika i prirodne nauke im uglavnom jako dobro idu.

Isto tako, odraslima sviranje može dosta koristiti. Sviranje podstiče ojačavanje memorije i kapaciteta mozga, spretniji smo i ažurniji, i lakše i brže pamtimo. Zato, gitaru u ruke!

Uči nas disciplini

Učenje instrumenta je kao učenje stranog jezika u tome da može biti jako naporno i stresno. Ovakve situacije zahtevaju od nas strpljenje i disciplinu, što ćemo i izgraditi, ako budemo uporni u procesu učenja. Morate biti disciplinovani i istrajni da biste naučili da svirate i morate da odvojite dovoljno vremena za vežbu svakog dana.

Sviranje oslobađa od stresa

Ponekad se zadese dani puni stresa, kada nešto ne ide na poslu, ne osećamo se ispunjeno ili se nešto loše desilo. Takvim danima nam je potrebno da se opustimo i pauziramo ostatak sveta nakratko. Da li se primetili kada čujete laganu, blagu muziku da se osećate i same prijatnije i opuštenije? Muzika je magija, leči nas i pomaže naše mentalno stanje, a tek ako same svirate… stres sam nestaje!

Osećaj ispunjenosti

U početku, zbog brojnih grešaka i neuvežbanosti, učenje može biti iskustvo puno frustracije. Ali nakon nekog vremena redovne vežbe svakoga dana, usavršićete i savladati ovu divnu veštinu. Tada ćete shvatiti da je bilo vremena svih pokidanih živaca.

Dokazano je da nikada ne zaboravimo prvu pesmu koju smo naučili da sviramo, te ćete se nakon nekog vremena sigurno navraćati na nju, i osmehnućete se. Sada ste mnogo bolji nego što ste bili u početku! Budite ponosne na sebe!

Zabavno je!

Ako dosad nije bilo dovoljno, odaberite instrument jednostavno jer je zabavno! Pogotovo kad savladamo neku pesmu, možemo da je odsviramo drugima i oduševimo ih svojim umećem. Kako vreme prolazi i postajete sve bolje, otvaraće vam se nova vrata. Možda nađete još nekog sa sličnim hobijem, pa oformite mini bend i svirate za uži krug prijatelja. Možda se pronađete u muzici i profesionalno se ostvarite u tom polju. Nikad se ne zna ša nas čeka!

Neće svako od nas biti Mocart ili Paganini, ali u svom mikrokosmosu možete biti jako uspešni. Ne sviramo da bismo se takmičili, sviramo kako bismo ulepšali živote.

M.S.