Prinač je prava riznica zdravlja i nutritivno snažna namirnica, koja uz pravilno kombinovanje sa ostalim aktegorijam namirnica savršeno može da se uklopi i u restriktivne režime ishrane. Jela na bazi pirinča pripremaju se jednostavno, ali uz malo truda i nesvakidašnjih začina postaju pravi gastronomski užitak.
Crveni pasulj i pirinač
Za ovaj recept potrebno vam je:
- konzerva crvenog pasulja (400grama)
- malo sitno seckanog celera
- 1 sitno seckana paprika
- 1 crni luk, iseckan
- 3 čena belog luka, iseckan
- pirinač
- voda
- so, biber
- za ukrašavanje: sitno seckan mladi ili praziluk
Na laganoj vatri kuvajte pasulj, celer, papriku, luk, i dodajte vode po potrebi, da ne zagori. U odvojenoj šerpi obarite pirinač. Kada je sve gotovo, servirajte pirinač na tanjir, pa prelijte pasuljem. Ukrasite mladim lukom ili peršunom. Voila!
Prženi pirinač
Ko kaže da prženo ne može biti zdravo?
- Sastojci:
- malo ulja, oko 3 kašike
- 2 jajeta, izmućkati
- 1/2 iseckanog crnog luka
- 1/2 paprike (po mogućstvu babure)
- 70 grama graška
- 500 grama skuvanog pirinča
- sos po izboru, mi predlažemo soja sos
- izborno: čili začin, mladi luk, iseckani bademi (za aromu)
Zagrejte oko 1 kašike ulja na srednjoj temperaturi, dodajte jaja i lagano mešajte oko 1 minuta. Izvadite jaja iz voka ili tiganja, iseckajte i stavite po strani.
Dodajte ostatak ulja (2 kašike), crni luk, papriku, i propržite oko 3 minuta, neprestano mešajući. Dodajte skuvani pirinač, sos i pržite oko 3 minuta dok se potpuno ne zagreje. Dodajte iseckana pržena jaja, izmešajte i servirajte. Dekorisati po želji.
Thai pirinač sa kokosovim mlekom
Ovo jelo nam dolazi sa Tajlanda, jako lako i brzo se pravi i vredi ga isprobati. Možete ga jesti i uz slane i uz slatke dodatke. Osetite ukus orijenta!
Sastojci koji su vam potrebni:
- 150-200 grama pirinča
- 400 ml kokosovog mleka
- malo vode (oko 1/2 čaše)
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- tucana paprika
- đumbir u prahu ili svež
- seckani bademi (po želji)
Pomešajte sve sastojke na srednjoj vatri dok ne provri. Smanjiti temperaturu na nisku, poklopiti i ostavite da se kuva 18 minuta. Otklopite, i neka se tako kuva još oko 5 minuta. Ukrasite pirinač seckanim mladim ili prazilukom, i dodajte preko pasulj, sočivo, paradajz, ili pak nešto slatko. Prijatno!
M.S.