Znanje na klik: najbolje platforme za online učenje

Znanje je ključni resurs današnjice. Ako želite da se profilišete na tržištu rada kao kompetentan kandidat i tako sebi obezbedite šansu za bolji posao, sistem samoobrazovanja i koncept doživotnog učenja treba da vam budu jedan od prioriteta. Često, sama pomisao na samoobrazovanje bude “potisnuta” zbog nedostatka finansijskih sredstava ili vremena, ali to više ne mora da bude slučaj!

Dostupnost velikog broja online platformi za edukaciju omogućava da se po veoma pristupačnim cenama ili čak besplatno stiču i usavršavaju znanja iz različitih oblasti. Izdvojili smo pet najpoznatijih platformi o kojima možete saznati nešto više u nastavku teksta.

Za online učenje i sertifikacije biće vam potrebno dobro poznavanje engleskog jezika, Internet, računar ili mobilni telefon i dobra volja! 🙂

Udemy je jedna od najkvalitetnijih i najvećih svetskih platformi za online edukaciju. Udemy nudi preko 80.000 kurseva koje vode eksperti iz različitih oblasti poput programiranja, marketinga, finansija, fotografije, muzike i slično. Njegova popularnost se osim na broju kurseva zasniva i na pristupačnim cenama istih, a odlična vest je i da nude veliki broj kurseva potpuno besplatno. Uz samo par klikova dobijate pristup širokoj bazi znanja bilo kada i sa bilo kog mesta. Kurseve birate sami u zavisnosti od toga u kojoj oblasti želite da se usavršavate a njihovo trajanje se razlikuje – na primer kurs za Microsoft Excel traje 12 sati, kurs 3D modelinga 50 sati i slično.

Hubspot je odlična platforma za sticanje ili usavršavanje znanja iz oblasti  marketinga, dizjajna, prodaje i marketinga na društvenim mrežama. Hubspot vam preko svoje online akademije nudi mogućnost da naučite kako da kreirate odgovarajući sadržaj kojim ćete privući kupce i pretvoriti ih u promotere svojih proizvoda ili usluga putem blogova, pretraživača, mejla ili socijalnih medija. Polaganjem kursa koji je podeljen u tematske oblasti i obuhvata oko četiri sata video materijala (u zavisnosti od kursa) stičete Hubspot sertifikat koji je priznat širom sveta. I najbolje od svega – kurs i sertifikat su potpuno besplatni. 🙂

Da li ste ikada razmišljali kako bi bilo lepo sticati obrazovanje na Harvardu? Sada je i to moguće i to samo u par klikova!

edX je platforma za praćenje online kurseva koja je pod upravom MIT i Harvard univerziteta. Na ovoj platformi možete pratiti predavanja profesora sa renomiranih američkih univerziteta iz oblasti biologije, arhitekture, hemije, informatike, ekonomije, istorije, prava, književnosti, matematike, medicine, filozofije, nauke, statistike… edX nudi mogućnost širenja znanja po vrlo niskim cenama a ima i kurseva koji se mogu pratiti besplatno. Predavanja su uglavnom kratka, oko 15-ak minuta, a tempo praćenja određujete sami odnosno možete ga prilagođavati svojim obavezama.

Google Analytics Academy je platforma koja omogućava da polaznici online kurseva nauče kako da na najbolji način iskoriste informacije o tome šta i kako rade posetioci njihovih web sajtova odnosno odakle dolaze, koliko se zadržavaju na stranicama, koje stranice najčešće posećuju i slično.

Na ovoj platformi možete naučiti kako da napravite nalog, prikupljate podatke, analizirate osnovne izveštaje, ali i kompleksnije aktivnosti u vezi sa prikupljanjem, obradom i konfiguracijom podataka. Kursevi su potpuno besplatni, možete ih pratiti bilo kada i veoma su korisni da proverite svoje znanje pre polaganja ispita za sticanje Google Analytics sertifikata. Pored analitike, predlažemo i sertifikaciju za Google AdWords. Google sertifikati će vam značiti ukoliko vlasnik firme čije poslovanje želite da unapredite, ili da se bavite poslom o oblasti marketinga i želite da poboljšate svoja znanja.

Code Academy je online škola programiranja gde možete naučiti osnove programiranja na nekom od programskih jezika kao što su JavaScript, PHP, jQuery, HTML + CSS, SQL i drugi. Svi kursevi su besplatni i traju najviše 11 sati. Osim dostupnog materijala za učenje mogu se rešavati kvizovi za testiranje znanja. O popularnosti i kvalitetu ove platforme svedoči 45 miliona zadovoljnih programera od kojih mnogi danas rade u kompanijama kao što su IBM, Facebook, Google i slično.

Future Learn je jedna od najboljih platformi za učenje online koja obezbeđuje stotine visokokvalitetnih kurseva i organizovano učenje na nedeljnom nivou. Platforma pokriva oblasti kao što su učenje stranih jezika, menadžment i liderstvo, politika, pravo, umetnost, mediji, nauka, programiranje i mnoge druge. Kursevi su besplatni i mogu se pratiti putem računara ili mobilnih uređaja u bilo koje vreme. Trajanje većine kurseva je između šest i deset nedelja ali ima i kraćih koji traju od dve do tri nedelje.

BONUS: Ukoliko ne znate engleski jezik, predlažemo da prvenstveno počnete sa učenjem istog, a u međuvremenu pogledajte ponudu kurseva na platformi Kampster.

Puno uspeha u učenju!       

J.S.          

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.