U našem gradu, pa čak i u celoj zemlji zdravstvena kultura je salbo razvijena. Šta zapravo znači ova konstatacija?

Jednostavno – prosečan građanin Srbije posetiće lekara tek kada ga nešto zaboli (i to jako) il kada nije uspeo “sam da se izleči”. Hipohondrija (strah od bolesti) značajno narušava psihološku stabilnost i remeti svakodnevne aktivnosti, pa je i “trčanje do ordinacije” za svaku “sitnicu” ozbiljan zdravstveni problem.

Ukoliko se hranite pravilno i fizički ste aktivni, poželjno je da povremeno oslušnete šta vam organizam poručuje i u skladu sa tim reagujete preventivno kada je o nastanku i razvoju bolesti reč.

Ne morate čekati red u državnim bolnicama, dovoljno je da poslušate telo i porazgovarate sa lekarom opšte prakse, specijalistom ili farmaceutom u skladu sa uočenim signalima.

Evo kada bi trebalo da “stavite prst na čelo” i razmislite o detaljnijoj analizi zdravlja:

#1 Nesanica

Stres je najčešći okidač za manifestaciju insomnije, a kada više od tri dana nemate pravilan ritam spavanja, intenzitet stresa se povećava i tako upadate u začaran krug. Nedostatak sna pogoršava imunitet i posledično – čitavo zdravlje. Posavetujte se sa farmaceutom o eventualnoj suplementaciji i potrudite se da nivo stresa svedete na minimum.

#2 Razdražljivost i česte promene emocija 

Stres, hormonalni disbalans, neadekvatan unos vitamina i minerala su najčešći okidači za emotivnu razdražljivost. Kada smanjite nivo izloženosti stresu značajno ćete poboljšati zdravlje. Zaključujete li već? Stres je glavni neprijatelj vašeg zdravlja!

#3 Grčevi u nogama

Grčevi u nogama upućuju na nedostatak kalcijuma i magnezijuma i jedinstven su apel koji vam telo šalje – više fizičke aktivnosti, molim!

#4 Prevelika želja za slanom hranom

Upućuje na postojanje upale u telu, najčešće u urogenitalnom sistemu organa. Posetite ginekologa/urologa.

#5 Suva koža

Nedostatak vitamina E dovodi do isušivanja kože. Povećajte unos biljnih ulja, morskih i orašastih plodova.

#6 Preterana želja za slatkišima

Povećana potreba za slatkišima često upućuje na probleme sa nervnim sistemom (pogađajte – opet taj stres)! U trenucima kada osetite neodoljivu želju za slatkim pojedite malo meda ili tamne čokolade kako biste izbegli probleme u gastrointestinalnom traktu.

#7 Krvarenje desni

Slab imunitet i upala desni dovode do krvarenja prilikom pranja zuba. Posetite stomatologa i informišite se o opcijama lečenja.

#8 Preterana želja za kiselom hranom

Ukoliko vam se često jede nešto kiselo, telo šalje signal da postoje problemi u funkcionisanju žučnog mehura ili jetre. Dodajte više brusnica i citrusnog voća u dnevni jelovnik.

#9 Opadanje kose i slabi nokti

Upućuju na nedostatak vitamina B i kalcijuma. Konzumirajte više mleka, krompira, mahunarki, pšeničnih klica i celovitog zrna.

#10 Otečen vrat

Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

#11 Pojava kvržica na grudima

Da li uopšte treba nešto da pišemo na ovu temu? Odmah na pregled!

#12 Gubitak obrva

Obrve vremenom  postaju ređe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze – preaktivne šttne žlezde ili hipotireoze – smanjenog rada štitne žlezde. Ovakve promene propraćene su i gubitkom kose.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.