Sezona trešnji je stigla. Pored prijatnog ukusa, trešnje nam obezbeđuju hranljive materije, a ne sadrže veliku količinu kalorija (1 šolja trešanja sadrži samo 90 kalorija). Pročitajte više o 14 pozitivnih uticaja koje trešnje imaju na zdravlje:
#1 Zbog velike količine aktioksidanasa, štite nas od srčanih oboljenja, kancera ili artritisa.
#2 Bitan su izvor melatonina, jedinjenja koje reguliše otkucaje srca i ciklus spavanja, tako da su idelane za sve one koji imaju problema sa nesanicom i hroničnim umorom.
#3 Sadrže beta-karoten i vitamin A, čak 20 puta više nego jagode i brusnice.
#4 Bogate su vitaminima C i E, gvožđem, vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom i magnezijumom.
#5 Popularno se kaže da su ,,hrana za mozak“, jer pozitivno utiču na mentalno zdravlje. Sprečavaju gubljenje pamćenja i štite od Alchajmerove bolesti.
#6 Ublažavaju simptome gihta i artritisa, kao što su upala i zadržavanje tečnosti.
#7 Sprečavaju gubitak vida i pojavu katarakte.
#8 Zbog vlakana koje sadrže, dobre su za probavu.
#9 Ne sadrže dosta kalorija, tako da su idealan obrok, užina ili dezert za sve one koji žele da smršaju.
#10 Mogu ublažiti bol, jer imaju antiinflamatorno dejstvo. Preporučuju se kod bolova u mišićima i tetivama. Sportisti i atletičari imaju običaj da nakon treninga pojedu po jednu porciju trešanja.
#11 Pomažu u eliminaciji mokraćne kiseline u krvi.
#12 Zbog velike količine vode, kalijuma i vlakana, deluju kao laksativ.
#13 Bogate su flavonoidima, sprečavaju oštećenje ćelija u organizmu.
#14 Preporučuju se osobama sa visokim krvnim pritiskom, kamenom u bubrezima, srčanim problemima.