4 stvari koje treba da uradite petkom da bi vam sledeća nedelja bila produktivnija

Konačno vikend! Koliko puta ste petkom otišli na posao sa ovom rečenicom na umu? 🙂 A nakon euforije oko slobodnih dana i odmora vikend niste iskoristili u potpunosti? Planirali da čitate novi roman Fredrika Bakmana, a proveli tri sata na Facebooku, planirali da šetate, a prespavali gotovo ceo dan, planirali da kuvate, a naručivali brzu hranu? Hmmm… kad je takav vikend kakva li će biti naredna radna sedmica?

Ne dozvolite sebi da se previše “opustite”, pametno iskoristitie petak i uživajte u potpunosti u predstojećim slobodnim danima!

Ove četiri stvari treba da uradite petkom da bi vam sledeća nedelja bila produktivnija:

#1 Posao ostavite u kancelariji – samo ako ste sve obaveze završili

Ukoliko radno mesto napustite petkom, a niste završili sve što je trebalo ili ste planirali – čitavog vikenda razmišljaćete o tome. Nema ničega neprijatnog u tome da petkom ostanete i sat vremena duže u kancelariji ili “ponesete” deo posla (ali ovde zaista govorimo o radu koji zahteva maksimano sat vremena) kući i završite ga na laptopu uz prijatnu muziku ili možda čašu vina?

#2 Podsetite sebe da ne treba da narušite ritam sna

Najčešće greške koje 83% ljudi pravi vikendom su premalo sna, prekasan odlazak na spavanje i spavanje “do podne”. Ukoliko tokom radne nedelje ustajete u sedam, vikendom navijte alarm u osam sati, u krevet idite po mogućstvu pre ponoći. Čak iako ste do tri ujutru bili u izlasku, potrudite se da ustanete na vreme – duže ćete uživati i imaćete osećaj da je vikend zaista tu.

Pauza za ručak petkom je sjajna prilika da napravite plan i dogovore sa ljudima sa kojima ćete provesti vikend i uskladite ritam sna 🙂 Sigurni smo da uz ovakav pristup ponedeljak više neće biti najgori radni dan u sedmici 🙂

#3 Završite sve one ne tako prijatne sitnice

Plaćanje računa, odlazak u banku, sastanak sa nezadovoljnim klijentom, odlazak kod zubara, na redovni pregled, sređivanje stana – ukoliko je došlo vreme za neku od ovakvih aktivnosti sve to uradite petkom – vikendom ćete biti rasterećeniji, a sledeću radnu nedelju iskoristićete na produktivan način jer nećete trošiti vreme i razmišljanje na ove aktivnosti.

#4 Idite u nabavku namirnica i pripremite plan ishrane i obroka

Dobar početak na putu ka uravnoteženoj ishrani je da planirate obroke, a ne da jedete prvo što nađete u frižideru. Petkom kupite juneće meso, piletinu, supe, testeninu, salate, zaleđeno povrće i krompir, sveže voće, kesice ovsene kaše, mladi sir, mlečne proizvode – i osmislite kada i šta ćete pripremati i jesti. Pripremite i užinu ili ručak za posao za bar dva dana (kombinacija testenine, tune ili piletine i kiselih krastavčića je sjajan izbor).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.