5 namirnica koje ublažavaju simptome PMS-a

Smatra se da čak 73% žena u reproduktivnom dobu ima više problema tokom PMS-a (predmenstrualni sindrom) nego tokom “onih dana”. Promene raspoloženja, nadustost, bol i težina u stomaku, problemi sa kožom – samo su neki od simptoma koji se javljaju tokom PMS-a.

Hrana je u ovom slučaju najbolji lek uz umerenu fizičku aktivnost. Namirnice sa liste koja sledi konzumirajte umereno i umesto nezdravih varijanti za užinu – čipseva, mlečne čokolade, nezdravih grickalica…

#1 Crna čokolada

Nema dodate masti i šećer, a sadrži minimum 70% kakao delova što je čini snažnim antioksidansom i idealnom užinom za svako doba dana. Ne otežava proces varenja i ne dovodi do nadimanja. Jedna do dve kockice kada vam se jede nešto slatko umiriće nervni sistem i dovesti hormone u ravnotežu.

#2 Orasi

Bogati su proteinima i nezasićenim zdravim mastima, te brzo dovode do smanjenja osećaja gladi. Uz to, sadrže vitamin E koji je poznat antioksidans, a pozitivne efekte orasi imaju i na umirenje kada ste napeti. Odlična su hrana za mozak.

#3 Med

Snabdeva organizam svim utrijentima neophodnim za normalno funkcionisanje. Smatra se da je med najzdravija alternativa kaloričnim užinama. Med jača imuni sistem i smiruje nervozan stomak, što su korisna svojstva kada je o PMS simptomima reč.

#4 Banane

Vitamin B6 koji se nalazi u banani reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na naše raspoloženje. Sadrži minerale koji su od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje ženskog reproduktivnog sistema.

#5 Čajevi od nane, matičnjaka i kamilice

Ništa tako dobro ne umiri stomak i otkloni bolove praćene grčevima u stomaku kao šolja toplog čaja. Birajte kamilicu, nanu i matičnjak jer dokazano smanjuju nadraženost creva, nervozu stomaka, grčeve i bol koji nastaje prilikom kontrakcija mišića reproduktivnog sistema.