5 saveta kako odabrati estetskog hirurga

Nije svaka želja za procedurom iz domena estetske medicine posledica nezadovoljstva fizičkim izgledom. Mnoge estetske procedure u velikoj meri unapređuju zdravlje i kvalitet života pacijenta.

Značajan napredak koji je medicina doživela poslednjih godina učinio je da estetski zahvati nisu više u domenu teško dostižnih želja i kao osnovni problem u vezi sa njihovom realizacijom ističe se odabir estetskog hirurga.

Zbog širokog spektra ponude, potrebno je dobro se informisati u vezi sa stručnošću hirurga kojem ćete pokloniti poverenje i uveriti se da on zaista razume problem zbog kojeg mu se obraćate. Kako da odaberete estetskog hirurga i budete zadovoljni, pročitajte u nastavku.

Definišite svoje potrebe

Ukoliko smatrate da je estetska korekcija najadekvatniji odgovor na vaš problem, na prvom mestu je važno da znate šta želite. Za većinu nezadovoljstava estetske prirode postoji više od jedne opcije kada su zahvati u pitanju, te je vrlo važno da izboru dobrog hirurga pristupite sa jasnom vizijom onoga što želite da on postigne.

Nezavisno od toga da li je vaš problem u domenu anti aging tretmana i zahvata, te korekcije stečenih ili urođenih fizičkih mana, postoje pitanja u vezi kojih je prvenstveno potrebno rešiti sve nedoumice, te se spram definisanih želja odlučiti za oblast u kojoj ćete tragati za odgovarajućim stručnjakom.

Potražite preporuke

Zadovoljan pacijent je nesumnjivo najbolja reklama za svakog estetskog hirurga. Iz tog razloga je veoma važno raspitati se o iskustvima onih koji su se podvrgavali korekcijama u oblasti estetske hirurgije koja vas interesuje.

Idealno bi bilo da lično razgovarate sa pacijentima pojedinih hirurga, ali to ne može uvek biti slučaj. Preporuke možete pronaći kroz različite izvore, poput brojnih foruma i komentara. U zavisnosti od toga da li vas interesuje kvalitetna estetska hirurgija lica ili tela, efikasno laserko lečenje akni i ožiljaka od akni ili postojani hijaluronski fileri, pretražite dostupne izvore u vezi sa datom oblašću i neka vam preporuke budu polazna tačka.

Proverite kvalifikacije lekara

Nakon što suzite izbor lekara spram definisanih potreba i eventualnih preporuka, istražujte o lekaru koji će obaviti proceduru. Veoma je važno pitanje koja je njegova specijalizacija, te sa kojim procedurama ima najviše iskustva, kao i da li aktivno prati dostignuća i aktuelnosti u estetskoj medicini. Do ovih informacija možete doći čitajući priloženu biografiju lekara na sajtu njegove klinike, odnosno klinike koja ga angažuje. U doba modernih tehnologija omogućena je potpuna trasparentnost kada su u pitanju podaci u vezi sa stručnošću, a nedostupnost podataka je već znak da bi trebalo da preusmerite pažnju na drugog hirurga, odnosno kliniku.

Fotografije radova

Nakon što se prikupili podatke u vezi kvalifikacija, specijalizacije i stručnosti lekara, pregledajte dostupne fotografije njegovih radova. U cilju zaštite privatnosti prethodnih pacijenata, lekari mogu zamagliti oči pacijenta na fotografiji ili uslikati samo onaj deo lica ili tela na kojem je rađena korekcija. Prema tome, ne postoji razlog da se sa potencijalnim pacijentima ne podele fotografije prethodno ostvarenih rezultata.

Ukoliko vam se dopadne način na koji je lekar rešio probleme prethodnih pacijenata, kontaktirajte ga i zakažite konsultacije. Ipak, zapamtite i ovo – nije zlato sve što sija, te dostupne fotografije ne treba da budu presudne u donošenju odluke o angažovanju konkretnog estetskog hirurga. 

P.s. mi uvek glasamo za tagovane fotografije, a ne materijale sa vizualno savršenih stranica klinika. 

Konsultacije

Konsultacije su korak pre konačne odluke i podrazumevaju priliku da upoznate odabranog lekara odnosno hirurga, te i da saznate više o proceduri za koju ste se odlučili. Postoji takođe šansa da ćete u toku konsultacija od lekara dobiti preporuke u vezi sa drugačijim zahvatom ili tretmanom, koji bi na bolji način rešio vaš estetski problem. U toku konsultacija, zahtevajte od doktora da vam ukaže na realna očekivanja, ne biste li izbegli eventualna nezadovoljstva nakon završene procedure.

Savestan lekar će vam takođe ukazati i na druge opcije, ukoliko smatra da vam nije potrebna estetska korekcija i da se drugom vrstom terapije ili tretmana vaše pitanje može jednako efikasno rešiti.

Kada je u pitanju odabir estetskog hirurga, važno je da vam on kao osoba i stručnjak uliva poverenje, jer je u ovom slučaju, iako je pitanje estetske prirode, na prvom mestu ulog vaše zdravlje.

Autor: Velibor Živkov

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.