5 saveta za mršavljenje koje NE TREBA da poslušate

Dostupnost informacija na klik može biti vaš najbolji prijatelj ili najveći neprijatelj kada je zdravlje u pitanju. U eri digitalizacije pojam mršavljenja dobija novu dimenziju – savremeni fenomen za koji svaki priučen stručnjak ima nešto da kaže, a na štetu zdravlja populacije (uostalom, kao i za vakcine).

Come On Reaction GIF - Find & Share on GIPHY

Brojne popularne dijete satanizovale su važne grupe namirnica kao što su ugljeni hidrati, a slični trendovi dovešće do ugrožavanja zdravlja. I nije problem samo u šećerima – razne vrste semenki, čudotvornih napitaka i super začina ne donose ništa manje štete ukoliko nije medicinski indikovano da ih konzumirate.

Kada je Jelena Đoković pre par godina na svom Instagram profilu podelila recept sa chia semenkama bio je to sjajan vid marketinga za ovu grupu namirnica, ali i okidač za želudačne tegobe ne tako malog broja ljudi.

I dalje nam je najautoritativnija ona babina – probuši kašiku! ali ovde nije reč o savetima za mršavljenje koje treba slušati, već o onim od kojih treba da bežite kao od 250 grama kolača posle pečenja za večeru.

Izbacite gluten iz ishrane

Osim ako niste alergični na gluten, nema potrebe da ga izbacujete iz ishrane. “Bez glutena” namirnice su često i manje zdrave jer im se dodaju brojni konzervansi radi očuvanja ukusa (samo što to brendovi zdrave hrane neće istaći u reklami). Ne prestajete da jedete pileću supu samo zato što je neko rekao da to nije u trendu, zar ne?

Jedite proteine, izbacite ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su važan makronutrijent koji je neophodan organizmu. Jedan gram ugljenih hidrata ima isto kalorija kao i jedan gram proteina i pogađajte – ključ zdravog gubljenja težine je u balansu, ne u restrikcijama.

Channel 9 Wow GIF by Married At First Sight Australia - Find & Share on GIPHY

Izbegavajte voće – puno je šećera

Da biramo najbeskorisniji savet to bi definitivno bio ovaj. Voće sadrži mikronutrijente potrebne svakom telu, a uz to i fruktozu. Obiluje vlaknima koja su neophodna za pravilno funksionisanje GI trakta i nije krivac za vaš višak kilograma.

Detoks je obavezan

Jedini posao “čišćenja” koji vam je potreban je zdrava jetra. Sokovi, čajevi, vode i tablete to ne mogu uraditi bolje od nje. Ne bismo da dramimo, ali ukoliko vam je potreban detoks rad vaše jetre je prilično kompromitovan i zahteva bolničko lečenje i terapiju. Ili vaš želudac mora na hitno ispiranje, a verujemo da svi znate šta to znači i čemu je prethodilo.

Jedite hranu koja sagoreva kcal

Kalorije sagorevate treningom (da i šetnja je trening), a kalorijski deficit dovodi do smanjenja težine – as simple as that. Nijedna, podvlačimo nijedna namirnica ne može da sagoreva kalorije. Vaše telo troši kalorije dok vari hranu, ali nijedna namirnica ga neće ubrzati u tom procesu.

Reference: WebMD, Healthline, Mayo Clinic

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.