Približavaju se božićni i novogodišnji praznici, i pravo je vreme da isprobate nove poslastice. Prema tradiciji, deca Deda Mrazu ostave tanjirić sa kolačićima (cookies) ispod jelke u znak zahvalnosti za poklone koje će dobiti. Danas vam predlažemo upravo ovaj dezert – kolačiće, koji se lako i brzo prave, a zbog svog karakterističnog ukusa su sa razlogom omiljeni slatkiš dece i odraslih širom sveta.

Sastojci:

220 g šećera

75 g putera, istopljenog na sobnoj temperaturi

2 jajeta

60 g brašna

50 g kakaa

½ kašičice sode bikarbone

1 kašičica ekstrakta vanile

170 g bele čokolade za kuvanje

Postupak:

Zagrejati rernu na 190°.

U većoj činiji izmešati puter i šećer, dodati jaja i mešati mikserom dok se ne sjedine. Dodati ekstrakt vanile, sodu bikarbonu, brašno i kakao, i umešati sve mikserom dok se ne dobije skoro homogena smesa.

Belu čokoladu izlomljenu na kockice dodati u smesu i umešati kašikom ili mikserom.

Ostaviti činiju povijenu providnom folijom u frižideru na 30 minuta.

Napuniti kašiku hladnim testom ili oblikovati rukom u kuglice i poređati po nepodmazanom plehu (testo je već dovoljno masno). Vodite računa da loptice ne ređate preblizu jer će se tokom pečenja rastopiti i oblikovati u veće kolačiće.

Peći 8 – 12 minuta na 200°. Lako se prepeku, te nadgledajte rernu.

Izborno:

Možete izbeći kakao i umesto bele čokolade uzeti crnu, te ćete imati belo testo sa crnim čokoladnim mrvicama.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.