Sezona je božićnih i novogodišnjih praznika i pravo vreme da isprobate nove poslastice. Prema tradiciji, deca Deda Mrazu ostave tanjirić sa kolačićima (cookies) ispod jelke u znak zahvalnosti za poklone koje će dobiti. Danas vam predlažemo upravo ovaj dezert – kolačiće, koji se lako i brzo prave, a zbog svog karakterističnog ukusa su sa razlogom omiljeni slatkiš dece i odraslih širom sveta.
Sastojci:
220 g šećera
75 g putera, istopljenog na sobnoj temperaturi
2 jajeta
60 g brašna
50 g kakaa
½ kašičice sode bikarbone
1 kašičica ekstrakta vanile
170 g bele čokolade za kuvanje
Postupak:
Zagrejati rernu na 190°.
U većoj činiji izmešati puter i šećer, dodati jaja i mešati mikserom dok se ne sjedine. Dodati ekstrakt vanile, sodu bikarbonu, brašno i kakao, i umešati sve mikserom dok se ne dobije skoro homogena smesa.
Belu čokoladu izlomljenu na kockice dodati u smesu i umešati kašikom ili mikserom.
Ostaviti činiju povijenu providnom folijom u frižideru na 30 minuta.
Napuniti kašiku hladnim testom ili oblikovati rukom u kuglice i poređati po nepodmazanom plehu (testo je već dovoljno masno). Vodite računa da loptice ne ređate preblizu jer će se tokom pečenja rastopiti i oblikovati u veće kolačiće.
Peći 8 – 12 minuta na 200°. Lako se prepeku, te nadgledajte rernu.
Izborno:
Možete izbeći kakao i umesto bele čokolade uzeti crnu, te ćete imati belo testo sa crnim čokoladnim mrvicama.
M.S.