Jeseni mnogi zameraju što je odnela čari leta, dugih šetnji po plaži i romantičnih haljina. Jesen je ipak najromantičnije godišnje doba puno lepote. Prirodne transformacije, kolorit, svež vazduh, ukusna sezonska hrana, mirišljav dom, topli kaputi i mekani šalovi – toliko toga da se zavoli ove jeseni. Ne dozvolite da vam tmurni dani pokvare raspoloženje i uživajte u ovoj jeseni svim čulima. Ne propustite da uradite bar pet od deset stvari koje obavezno treba da se nađu na vašoj jesenjoj to do listi.

Pročitajte klasik svetske ili domaće književnosti

Jesen nije potpuna bez dobre knjige. Posebnu draž jesenjim ritualima uživanja u lepoti pisane reči daće vaša odluka da se vratite delima koja su obeležila svetsku i domaću književnu scenu. Pronađite mir dok čitate o Ljevinovoj kosidbi, upoznajte sebe kroz moralna kolebanja i emotivne lomove Ahmeda Nurudina, otkrijte prokletstvo Sofkine lepote, granice Onjeginove ljubavi…

Popijte jutarnju kafu dok sunce izlazi

Izlazak sunca na plaži ili blago osunčanoj terasi tokom leta pravi je užitak za ljudsko biće, ali bar jedno jesenje jutro počnite na nesvakidašnji način. Ogrnute omiljenim ćebetom, sa šoljom tople kafe u rukama posmatrajte izlazak sunca. Istina, moraćete ranije da ustanete, ali podočnjake i želju za snom otkloniće lepota jesenjeg jutra.

Pronađite najbolji recept za kuvano vino

Hladnia pića i raznobojne koktele ostavite za sledeće leto. Ove jeseni eksperimentišite sa ukusima i začinima i otkrijte kombinaciju koja vam najviše prija. Kuvano vino će vas ugrejati i pozitivno uticati na zdravlje. Ne zaboravite da je umerenost u konzumiranju neophodna. U recept za pripremu kuvanog vina uključite malo cimeta za potpuni jeseni ugođaj.

Napravite ukusnu večeru i okupite porodicu ili prijatelje

Ne treba vam poseban povod da okupite drage ljude. Uz prijatne ukuse i dobru priču stvorite jesenje uspomene za pamćenje. Gastronomske opcije su brojne ali ne zaboravite da je gotovo svakom omiljeni jesenji dodatak jelima – ajvar. 🙂

Pogledajte omiljeni film – opet

Dobra kinematografska ostvarenja ne mogu da dosade nikad. Neka vas ne grize savest zbog dva sata proveenih uz isti film, scene muziku – vratite se svojim omiljenim filskim likovima i njihovim pričama bilo da želite da vas nasmeju, rastuže ili upute na kompleksna mentalna testiranja. Uz posudu sa kokicama, topao čaj od matičnjaka i nane i ćebe koje miriše na Bohor ugođaj je potpun.

Počnite da trčite

Priznajte da ste čežnjivo uzdahnule tokom filmskih/televizijskih scena Central parka u jesen. Možda nemamo tu količinu lepote i prirodne snage, ali imamo Šumarice – “pluća” našeg grada. Obujte udobne patike, obucite toplu trenerku i prsluk i počnite da trčite ove jeseni. Trčanje će pozitivno uticati na vaše zdravlje, izgled i raspoloženje. Ne morate odmah “ubaciti u petu” – počnite od lagane šetnje i postepeno pojačajte tempo i intenzitet treninga.

Idite u pozorište

Tokom kišnih večeri pobegnite u jedinstven i poptuno čaroban svet pozorišne umetnosti. Nemate izgovor. 

Naučite da uživate u kiši i igrajte se u jesenjem lišću

Bilo da posmatrate kišu iz toplog doma ili šetate gradom u udobnim kanađankama i sa koloritnim kišobranom – naučite da volite te hladne kapi koje “kvare” frizuru i raspoloženje. Tokom sunčanih jesenjih dana pobegnite od svakodnevnih obaveza i igrajte se sa jesenjim lišćem – sa decom, ljubimcem, voljenom osobom. Ne zaboravite da sve to začinite dobrom količinom smeha. Tako je lepo “podetinjiti”, zar ne? Bar tokom jednog jesenjeg dana.                                                                              Eksperimentišite sa šminkom

Najlakši način da obojite jesenje dane jeste da unesete dašak svežine na svoje lice koristeći upečatljive boje. Pročitajte koji su top trendovi u šminkanju ove sezone.

Investirajte u kvalitetnu kremu za lice

Pripremite kožu za hladne zimske dane – jesen je savršena prilika za to. Pronađite kremu koja odgovara tipu i potrebama vaše kože i kupovinu takvog proizvoda shvatite kao investiciju, a ne trošak. Vratite koži blistavost i temeljno je hidrirajte. Uskoro na portalu čitajte o praktičnim savetima za negu kože tokom hladnijeg dela godine.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.