Deset žena koje su promenile istoriju

Istorija beleži podatke o hrabrim i za tadašnja vremena – neobičnim ženskim podvizima. Sitni iskoraci koje su žene kroz istoriju pravile doveli su do pokretanja brojnih struja u kontekstu poboljšanja ženskog položaja u političkom, javnom i poslovnom životu. Svaka žena koja je hrabro iskoračila u borbi sa stereotipima i društvenim normama uticala je na pisanje nove istorije u kojoj se ženski glas čuje.

Pored ratnih heroina i ličnosti iz političkog života o kojima učimo još u osnovnoj školi, mnogo je žena kojima možemo da zahvalimo za današnji položaj pripadnica lepšeg pola. Predstavljamo vam 10 (manje poznatih) žena koje su nam olakšale i ulepšale svakodnevicu i – promenile istoriju!

Valentina Terješkova

Prva žena u svemiru! Ne postojoe granice!

Džozefin Kokran

Patentirala je prvu mašinu za pranje sudova još 1886. godine.

Ksenija Atanasijević

Prva Srpkinja koja je postala doktor nauka.

Ksenija Atanasijević (riznicasrpska.net)

Benazir Buto

Prva muslimanka koja je hrabro iskoračila i odlučila da izgradi političku karijeru, postavši premijer Pakistana. Posthumno je odlikovana nagradom UN-a za borbu za ljudska prava.

Klara Cetkin

Uticajni socijalistički političar i borac za ženska prava. Intervjuisala je Lenjina o „ženskom pitanju”, 1920. godine i postala sinonim za borbu za ženska prava širom sveta.

Helena Rubinštajn

Kreirala je kozmetičku imperiju i u mnogome poboljšala položaj žena preduzentica. Helena Rubinštajn potpisuje prvi ikada kreirani losion za sunčanje i vodootpornu maskaru.

Helena Rubinštajn (famousfix.com)

Maga Magazinović

Aktivistkinja, novinarka i prva moderna srpska plesačica. U monografiji o dva veka srpskog novinarstva, među sto najznačajnijih novinara uvrštene su samo tri žene – Maga Magazinović, Milica Jakovljević i Desa Glišić.

Grejs Hoper

Njen rad i istraživanja u oblasti računarskog programiranja rezultirali su programskim jezikom COBOL – jednim od prvih programskih jezika.

Rejčel Karson

Skrenula je pažnju na štetan uticaj pesticida na životnu okolinu 1962. godine. Rejčel je pozitivna strana lica ekološke svesti naše planete.

Amelija Erhard

Prva žena pilot koja je samostalno preletela Atlantski okean.

Amelija Erhard (tucson.com)
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.