Fizička aktivnost tokom „onih dana“ – da ili ne?

Da li je preporučljiva? Da li je dozvoljena? Da li će dodatno opteretiti naše telo? Ovo su česta pitanja koja muče mnoge žene, zato hajde da probamo da odgovorimo na njih.

Umesto da tokom onih dana ostanete u krevetu i pijete tablete protiv bolova, slobodno nastavite sa treningom i ublažite neprijatnosti na prirodan način.

Fizička aktivnost ne samo da povoljno utiče na telo, već i na um, što je posebno važno tokom tokom perioda menstrualnog krvarenja, kada su hormoni u disbalansu. Osim toga, održavanje rutine u treniranju za vreme menstruacije će olakšati telu da se izbori sa grčevima i bolovima.

Tokom ovog perioda progesteron i estrogen su na veoma niskom nivou, što utiče na to da se osećamo umorno i slabo. Neke žene čak mogu imati niži krvni pritisak tokom vežbanja u ovim danima. Ipak, treba imati na umu da izbegavanje fizičke aktivnosti neće sačuvati energiju i da je sasvim dovoljno da zamenite zahtevne vežbe lakšim i prilagodite trening vašim potrebama i trenutnom stanju.

Dobre strane vežbanja tokom ciklusa

U periodu PMS-a uoči menstruacije prijaće vam laganiji treninzi, poput aerobika koji će pomoći da ublažite predmenstrualne simptome. Fizička aktivnost povećava nivo endorfina, što rezultira boljim raspoloženjem nakon treniranja. Osim što ublažava simptome PMS-a, ovaj hormon za dobro raspoloženje poboljšava i san. Ne samo da nećete imati osećaj slabosti, već ćete biti puni energije, a bolovi će biti gotovo neosetni. Istraživanje u kojem su učestvovale vrhunske sportistkinje, pokazalo je da skoro tri od četiri njih je izjavilo da su se osećale lošije neposredno pre menstruacije, dok je 63 odsto njih primetilo da su bolovi postali slabiji tokom treninga. Ukoliko imate jake bolove tokom ciklusa, kontinuirane šetnje će vam pomoći da ublažite neprijatne simptome.

Koje vežbe su preporučljive?

Za ljubiteljke aerobika i kardio treninga, savetuje se treniranje i tokom ciklusa, uz smanjenje intenziteta vežbanja. Prijaće vam lagane šetnje ili kardio jer ćete tako zaštititi pluća koja su malo osetljivija na početku ciklusa, ali se već pri završetku istog, ponovo vraćaju u normalu pa se brzo možete vratiti redovnim intenzitetom vežbanja.

Ukoliko praktikujete vežbe snage, savetuje se da ih zamenite laganijim aerobikom na početku ciklusa. Ukoliko ipak ne želite da odustanete od treninga snage, možete ih smanjiti tako što ćete ih kombinovati sa kardio treningom u prvim menstrualnim danima.

Preporučuju se tokom onih dana u mesecu i treninzi kao što su joga i pilates, koji doprinose osveženju tela, povećanju energije u mišićima, ali i boljem raspoloženju. Joga je odlična za regulaciju grčeva i neprijatnih bolova u stomaku, ali i oslobađanju napetosti u grudima, kao i istezanju mišića.

Ishrana tokom menstruacije

Ishrana takođe može pomoći u ublažavanju menstrualnih simptoma, pa postoje namirnice koje vam mogu pomoći da ublažite neprijatne bolove i nadutost. Tokom ciklusa će vam posebno prijati spanać, brokoli, losos, crna čokolada, integralne žitarice, banane i jaja.

Vežbanje tokom menstruacije – najčešće zablude

1. „Vežbanje tokom menstruacije nije bezbedno.“

Istina: Ne samo da je bezbedno, već je vežbanje tokom menstruacije preporučljivo od strane stručnjaka, pod uslovom da se ne preteruje.

2. „Neposredno pre menstruacije dolazi do povećanja težine.“

Istina: Povećanje težine se dešava usled zadržavanja vode u organizmu (žene mogu da dobiju od 2 do 4,5 kg u ovom periodu), ali ta pojava nestaje do početka ciklusa.

Redovno vežbanje je ključ pravilnog funkcionisanja tela i uma. Slobodno nastavite sa manje intenzivnim treninzima tokom ciklusa, odvojite vreme za odmor i ne zaboravite da nagradite sebe za trud.

Izvor: teziravnotezi.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.