Kafa od maslačka – kafa budućnosti!

Kafa – neizostavna za početak dana, najprijatnije društvo na poslu i na pauzi, najčešći izbor kad izađemo na piće. Svi je volimo. Međutim, ovaj slatki greh ima svoju cenu. Zrno kafe sadrži dovoljno kofeina da pokrene čitavu lavinu negativnih reakcija u našem telu, počevši od neprijatne gorušice, pa sve do hroničnog bola u želucu. Samo kada bi postojala alternativa za kafu… Postoji.

U pitanju je kafa od maslačka. Ovaj ukusni napitak em ne šteti vašem želucu, em ima ukus kao vaša omiljena crna kafa. Kafa od maslačka se pravi od korena maslačka, te je potpuno prirodni proizvod. Pored toga što ne šteti želucu, baš naprotiv – umiruje ga i ublažava osećaj neprijatnosti kada imamo gorušicu, te se preporučuje i kao lek! Možda se strastvene ispijačice kafe brinu oko ukusa. Bez brige! Kafa od maslačka se zove upravo tako jer ima gorak ukus i miris tipičan za kafu. Ona je zapravo čaj od pomenute biljke, ali zbog uticaja koji ima na organizam popularno se naziva kafom. Ujutru razbudi i osveži, i pomaže da se bolje koncentrišemo tokom dana. Pored toga, preporučuje se i za trudnice zbog svog umirujućeg dejstva.


Kako pripremiti kafu od maslačka?
Za pripremanje ove kafe-čaja potreban vam je prah od prženog korena maslačka. Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a možete ga i same pripremiti. Kupite (ili uberite u svojoj baštici) sirovi koren maslačka, isecite na komadiće i pecite oko jednog do dva sata na 200°C. Ostavite da se ohladi, pa sameljite u blenderu. Sipajte prah u teglu i čvrsto zatvorite da biste ga zaštitile od vlage; neka tako odstoji oko šest meseci. Nakon toga, spremajte ga kao domaću kafu – par kašičica u proključaloj vodi.

U današnjem brzom stilu života, gde retko imamo vremena za brigu o svom telu iznutra, možemo barem učiniti sitnice za svoje zdravlje. Umesto Nes ili domaće jake kafe, ujutru napunite termos kafom od maslačka i uživajte u uspešnom danu!

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.