Nova godina, nove, odluke, novi početak – u moru novih, vi treba da ostanete ona stara (tako je ipak najbolje), ali bolja, unapređena verzija bez vraćanja na fabrička podešavanja. Bilo da zaista uživate u planiranju i donošenju odluka, ili se tog procesa plašite (po principu – ko sam ja da planiram i odlučujem o nečemu), inspirišite sebe na bolje početke uz deset stvari koje treba da prestanete da radite već danas kako biste bile srećnije!

#1 Ne nosite teret celog sveta na leđima. Globalno zagrevanje, glad, pandemije, epidemije, komšinicina dijagnoza, minus na računu prijatelja babine sestre… Nisu sve brige sveta vaše i zato – ne razmišljajte o onome što ne možete da promenite. Bspotrebno crpi energiju.

#2 Ne verujte u ljubav na prvi ugovor. Svoj posao možete da volite najviše na svetu, ali novac je izraz poštovanja u biznisu. Zato kada vam sledeći put šef zahvali za nešto, a plata zakasni uz nepoštovanje poslovne etike i vaših potreba i prava – dozvolite racionalnom delu ličnosti da pobedi emotivni (ne kažemo da ne treba da pružate drugu šansu, samo tvrdimo da vi treba da budete sebi na prvom mestu).

#3 Bez kontadiktornosti – nije sve ni u parama. To znači da sebi treba da dopustite i volonterski rad, učenje i napredovanje. Zašto u 2018. ne biste dobrovoljno očistili svoje divno naselje od plastinih kesa i flaša? Ili odneli te stare stvari u Crveni krst? Ili napisali kolumnu za omiljeni portal ili studentski časopis?

#4 Jednostavno – prestanite da se ljutite! Ljuti ste na sebe, druge, na ceo svet, na višu silu? Jednostavno – prestanite da budete ljuti i bićete srećniji. Pre nego što se naljutite na drugu osobu razmislite šta biste vi na njenom mestu uradili, a onda donesite racionalnu odluku o tome da li je ta osoba vredna vaše pažnje i napora da “izgladite” stvari. Isto važi i za posao. I za zdravlje, I za ljubav. I za finansije.

#5 Nema ničeg lošeg u tome da pohvalite sebe. Svoje uspehe. Platu. Uređenje kuće. Novu garderobu. Čemu prevelika skromnost i postiđen izgled kada vam neko uputi kompliment? A kada vam zafali bust energije i/ili samopouzdanja uživajte u muzici!