Minimalizam kao stil života: korak po korak do jednostavnije svakodnevice

Savremeno doba puno je izazova, a sa poslovima i obavezama koji konstantno usložnjavaju uvek je korisno pronaći način da usporimo i učinimo život malo jednostavnijim. Minimalizam je odavno poznat pravac u dizajnu enterijera kao moderan, možda čak i hladan stil. Međutim, minimalizam je mnogo više od toga. Sve više ljudi bira da osim u uređenju doma primeni minimalističke metode i u drugim sferama života.

Ukoliko ste i vi jedan od onih koji tragaju za jednostavnošću, srećom i zadovoljstvom, a ne znaju odakle da počnu – imamo nekoliko praktičnih predloga kako da usvojite minimalističke navike. Pročitajte.

Pospremite kuću

Minimalizam kreće od preuređenja. Da, niko nije preterani ljubitelj čišćenja, ali ovo nije obično raspremanje. Životni prostor treba da bude ogledalo vaših navika i da ujedno deluje podsticajno. Ne možete imati bistru glavu u haotičnoj i neurednoj kući , zar ne?

Zbog toga je prvi korak na putu do minimalizma – pospremanje! Stanite u centar svake prostorije svog doma i dobro osmotrite oko sebe. Da li imate osećaj prenatrpanosti? Šta je to što je višak? Počnite od sitnih stvari, kao što su police. Primera radi, sklonite apsolutno sve sa tv police – ukrase, figure, ramove za slike, sitnice. Nakon nedelju dana vratite ono što vam je zaista potrebno. Videćete, to je samo par stvari.

Posle ove jednostavne vežbe, usmerite se na krupnije predmete i komade nameštaja poput fotelje u uglu sobe na kojoj nikad ne sedite ili tepiha o koji se redovno saplićete. Možda neke predmete imate oduvek, ali to ne znači da ih trebate i zadržati – posebno ako ih ne koristite. Umesto nepraktičnog rasporeda dobićete sobe u kojima se nesmetano krećete i gde vam je sve potrebno nadohvat ruke.

Preuredite ormar

Drugi korak na putu do minimalizma je njegovo veličanstvo ormar. Ako je verovati statistici, 80% našeg vremena nosimo oko 20% od garderobe koju posedujemo. Nije baš potrebno mnogo da se shvati – svi u ormaru imamo gomilu odeće koju ne nosimo. Možda je to majica koja nam se više ne sviđa, pantalone koje nam ne stoje lepo ili haljina koja je pretesna ili preširoka. Šta god da je u pitanju od navedenog, posledica je ormar pun odeće koja samo zauzima prostor. 

Deluje frustrirajuće, zar ne? Pored toga što vam garderober uvek izgleda neuredno i neugledno zbog toga što je prenatrpan, kad god ga otvorite prvi utisak je – nemam šta da obučem! Jednostavan način da se oslobodite ovo stresnog osećaja jeste da prođete „kritički“ kroz ormar i izbacite sve one odevne predmete koje ne koristite.

Ne samo da ćete dobiti više prostora u ormaru, već i jutra bez stresa i nervoze. Neiskorišćena odeća vam neće nedostajati!

Razmislite o kućnim aparatima

Mikrotalasna pećnica ili pekarica koju niste uključili mesecima, aparat za kafu, stari DVD plejer – da li su i dalje na istaknutim mestima kao nekad kad ste ih koristili svakodnevno? Oslobodite se suvišnih kućnih uređaja. Prodajte, poklonite ili pošaljite na otpad i umesto njih kupite one aparate koji će vam zaista olakšati svakodnevicu. Možda je to sudomašina, mašina za sušenje veša ili poslednja reč tehnologije kao što je LG veš mašina. Razmotrite kupovinu kvalitetnog usisivača ili paročistača. U svakom slučaju, pre svega toga – sklonite iz svoje kuće sve ono što niste uključili duže od godinu dana.  

Preuredite garažu i dvorište

Pošto izbacite sve suvišno iz kuće, nemojte upasti u zamku i skloniti ga u garažu ili u zadnje dvorište. Napravite dobar sistem skladištenja, ali samo za ono što vam zaista može poslužiti kroz neki mesec. Sve ostalo prosledite dalje. Igračke i odeću koju su vaša deca prerasla dajte rođaki koja je tek dobila dete, ribolovački pribor prijatelju koji se zainteresovao za ovaj sport i sl. Preuređenje garaže i dvorišta može biti i vaš mali porodični projekat. Rasklonite polomljene saksije, staru baštensku garnituru zamenite novom, postavite plivajuće klizne kapije i ogradite svoj kutak. Uz minimalna ulaganja možete urediti privatnu oazu za sve ukućane.

Svedite vesti i društvene mreže na minimum

Hteli to da priznamo ili ne, moderno društvo je potpuno u vlasti pametnih uređaja, televizije i društvenih mreža. Ako ste mislili da taj nemir koji osećate potiče samo od neuređenog doma i gomile stvari koje posedujete, prevarili ste se. Čak i kada raščistite svoj radni sto, ormar, garažu ili dvorište – glava vam neće biti bistra ako konstantno upijate nove vesti. Nije važno da li su u pitanju aktuelnosti iz sveta ili fotografije s venčanja vaše drugarice na Fejsbuku – sve ovo može uneti dodatan osećaj haosa i nesmirenih misli. 

Jednostavnija svakodnevica doći će vam ako češće odložite svoj mobilni telefon ili isključite televizor. Deluje teško? Pokušajte svakoga dana sat vremena, pa produžavajte po 10-15 minuta. Kroz nedelju dana neće biti ničeg lepšeg od uživanja u tišini u vašem minimalističkom domu.

Živiite u trenutku, uživajte u životu

Ovo je izuzetno važan savet koji se logično naslanja na prethodni korak. Kada živite u trenutku, počećete da uživate u životu i cenite druge stvari. Materijalne stvari neće biti toliko važne kao nekada. Kako se ovo postiže? Pokušajte da npr. 5 minuta dnevno ne radite apsolutno ništa. Čini vam se kao nemoguća misija ili gubljenje vremena? Izazovite sebe. Samo se zaustavite na 5 minuta i usredsredite na svoje disanje – napunićete baterije! To je ona energija koju minimalizam unosi u život!

Autor: Srbijanka Stanković