Najčešći simptomi hormonalnog disbalansa

Da li i vi spadate u grupu žena kojima je lekar bilo kada tokom života pogrešno dijagnostikovao hormonalni disbalans? Ili ste i sami pomislili da u vašem organizmu postoji ovaj tip neravnoteže? Postavljanje ovako ozbiljne dijagnoze ne može se uraditi samo na osnovu simptomatologije u koju se stiče uvid tokom razgovora sa pacijentom, a ponekad ni analizama krvi. Važno je da slušate telo i da naučite da pravilno interpretirate signale koje vam šalje.

Razgovarali smo sa endokrinologom i otkrivamo vam simptome koji UDRUŽENI sa drugim relevantnim faktorima upućuju na hormonalni disbalans. Loša krvna slika, povećane ili smanjene vrednosti pojedinih hormona u krvi + simptomatologija i vaše generalno zdravstveno stanje – uvidom u ove parametre može se postaviti finalna dijagnoza disbalansa hormona. Izolovani faktori malo šta govore o zdravlju, a često upućuju i na druge zdravstvene probleme.

#1 Česte glavobolje

Konstantne glavobolje mogu biti znak niskog nivoa estrogena. Estrogen kontroliše sve metaboličke procese u mozgu i kičmenoj moždini. Problemi sa koncentracijom estrogena često dovode do glavobolja i lošeg raspoloženja.

#2 Promene na grudima

Nagli pad nivoa estrogena kod žena utiče na elastičnost kože, što dovodi do promena u obliku, veličini i čvrstini dojki. Promene u grudima uočljive su i u periodu menopauze.

#3 Zaboravni ste 

Često zaboravljate gde ste nešto ostavili? Ili se ne setite da isključite ringlu, peglu, zavrnete slavinu? Zaboravljate važne datume? To može biti znak smanjenog lučenja estrogena i kortizola. Manjak kortizola utiče negativno na kratkoročno pamćenje, dok nizak nivo estrogena slabi sposobnost čoveka da se fokusira.

#4 Nagle promene u težini

Jednostavno je – ukoliko smršate ili se ugojite bez konkretnog razloga (dijeta, trening) proverite hormonalni status. Tiroidni hormoni utiču na metabolizam, dok testosteron, estrogen i kortizol utiču na pojačano skladištenje masti na stomaku.

#5 Često ne možete da zaspite uveče

Nizak nivo progesterona može vas “držati budnima” noću. Progesteron opušta um i telo, a u nedostatku ovog značajnog hormona dolazi do insomnije.

#6 Pojava akni

Iznenadna pojava akni može upućivati na hormonalni disbalans. Nizak nivo androgenih hormona dovodi do pojave akni.

#7 Pojačano znojenje

Pojačano znojenje u situacijama kada to ne bi trebalo da se dešava (kada su napolju niže temperature i prijatniji vazduh) i povišena telesna temperatura upućuju na hormonalni disbalans. Ovo se najčešće javlja tokom menopauze.

#8 Konstantan umor

Ukoliko ste često umorni tokom dana (čak i nakon kvalitetnog sna i perioda odmora) to može biti znak problema sa hormonima tiroidne žlezde.

#9 Stomačni problemi

Visok nivo estrogena može dovesti do problema u radu sistema organa za varenje. Ovaj hormon utiče na bakterijsku mikrofloru u crevima.

#10 Gubitak kose

Pojačano opadanje kose može biti prouzrokovano disbalansom rada tiroidne žlezde, fluktuacijama u nivou insulina ili testosterona.