Novi hobiji u novoj godini!

Početak nove godine je savršeno vreme za nove početke. Svi planovi, ideje i zamisli deluju tako ispunjivo u januaru. Isto tako, za vreme praznika imate vremena da osmislite čime biste volele da se bavite kada imate koji trenutak da izdvojite samo za sebe. Zašto ne biste slobodno vreme ispunile interesantnom novom aktivnošću, možda baš nekom sa ovog spiska?

Vez

Vez je ponovo u modi! Ulepšajte i ponovo nosite stare košulje i džempere koje odavno niste vadile iz ormara, dekorišite marame i ešarpe, ili jednostavno uramite originalni dizajn. Mogućnosti su bezbrojne, a drugarice će vam zavideti! Sve što vam je potrebno je platno i okvir, igle i konac, i sve ovo, ukoliko ga već nemate, možete naći u najbližoj pozamanteriji.

Fotografija

U eri izuzetno kvalitetnih kamera pametnih telefona više vam nije ni potreban profesionalni aparat, te ćete uštedeti dosta novca na ovom hobiju. Pronađite šta vas fascinira – portreti, priroda, svakodnevni predmeti… i uslikajte trenutak! Šetajte, upoznajte nove ljude, posećujte mesta koja nikada niste. Posebno drage i lepe fotografije kasnije razvijte i uramite.

Biciklizam

Danas lako možete nabaviti bicikl po vrlo pristupačnim cenama, ako ne u prodavnici, onda preko brojnih online oglasa. Čim krene vedrije i toplije vreme, pravac Šumarice. Da li ste znale da jedan sat vožnje sagoreva i do 400 kalorija? Pored toga, vožnja bicikla uključuje mišiće čitavog tela, tako da vam dodatne vežbe nisu ni potrebne.

Ples

Mnoštvo je kurseva i škola plesa u gradu, raspitajte se. Latino plesovi, samba, disko-dens ili zumba, nađite šta vam odgovara i zaplešite. Uživaćete!

Kuvanje

Nikada niste probali indijsku kuhinju? Ili kinesku? Ili italijansku? Zašto ne biste ove godine? Potražite na internetu ili u biblioteci recepte i smelo se oprobajte u novom carstvu ukusa. Bilo slatko ili slano, kuvajte nešto novo svakog dana!

Meditacija

Ne toliko hobi, koliko briga o sebi i svom umu. Petnaestak minuta ujutru i petnaestak minuta uveče je više nego dovoljno. Ujutru posvetite vreme da se zahvalite novom danu i osmislite u glavi plan za taj dan. Uveče se očistite od svih misli i razbistrite um kako biste bolje spavali. Dok meditirate, mislite o mestu koje vas čini srećnima, i uživajte u osećaju opuštenosti. Istraživanja pokazuju da osobe koje izdvoje pola sata dnevno da se fokusiraju samo na svoje misli žive spokojnije i duže.

Slikanje

Ostvarite maštanja iz detinjstva i počnite da se bavite slikarstvom iz hobija. Možda nećete biti Van Gog ili Da Vinči, možda hoćete, ali to nije ni bitno! Prijaće vam proces stvaranja nečeg novog i lepog. Nabavite štafelaj i boje i ulepšajte to platno!

Origami

Drevna japanska umetnost savijanja papira će uvek biti zabavna i fascinantna! Na YoutTube-u možete naći stotine uputstava i oblika koje možete napraviti od papira — brodić, ždral, leptir, labud, zmaj… Kada ste zadovoljne svojom kreacijom, možete je zakačiti na konac i zalepiti na plafon kao unikatnu dekoraciju vašeg doma.

Slaganje slagalica

Za ovaj hobi je potrebno izdvojiti novac, pogotovo za veće slagalice, te možda nije za svakoga. Međutim, ako ste voljne i u stanju, kupite puzle od jedne ili dve hiljade delova i svakoga dana slažite segment po segment. Zvuči detinjasto, ali je beskrajno zabavno! Na kraju svoje remek-delo možete i uramiti i okačiti na zid!

Joga

Još jedna fizička aktivnost koja se istovremeno bavi negom uma i tela. Joga je relativno mirna i pasivna vežba koja postepenim i laganim pokretima zateže mišiće i čini vaše telo gipkijim. Zbog usporenog tempa, joga dozvoljava našem umu da se koncentriše na svaki pokret i delove tela koji su u datom trenutku angažovani, i samim tim je efektnija od rigoroznih treninga.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.