Pet sjajnih razloga da imate sobno cveće

Potrebna vam je ideja kako da ulepšate svoj dom ili radni prostor? Predlažemo vam sobno cveće i bilje, a evo i zašto:

Čistiji vazduh

Da li ste znale da je vazduh u stanovima i zatvorenim prostorima uopšte često zagađeniji nego napolju? Nabavite neku sobnu biljku i budite bez brige! Sobno bilje je prirodni pročišćivač vazduha. Biljke poput zelenog ljiljana, aloe vere, sabljice i hrizanteme poznate su po svom pozitivnom dejstvu na vazduh. One čiste vazduh od toksičnih hemikalija kao što su formaldehid i benzen, koji se najčešće mogu naći u dimu cigarete, farbi, tapetama i čak gramofonskim pločama.

Manje stresa

Pod stresom ste na poslu? Istraživanja pokazuju da ako držite saksijicu neke sobne biljke na radnom stolu, nivo stresa i umor u vašem organizmu se primetno smanjuju. Biljke u radnom prostoru umiruju rad srca, krvni pritisak i disajne probleme. Zato je dobra ideja imati biljku na radnom mestu — anksioznost nestaje, a produktivnost je veća.

Dekor

Još jedna dobra strana sobnog bilja — izgleda lepo. Bilo da volite da doterate svoj dom minimalistički ili pak sa dosta nameštaja, sobno bilje je savršen ornament u svakom stanu ili kući. Prelepi šareni sukulenti, ili klasično zeleno bilje poput sanseverije i otpornog filodendrona, na vama je da odlučite. I još ako same dekorišete saksije, tim bolje. U svakom slučaju, vaš dom će procvetati.

Bolji san

Problemi sa snom? Postavite lavandu, jasmin ili gardeniju u spavaću sobu i spavaćete bolje. Ove biljke nežno i umirujuće utiču na vaš um i telo, i samim tim snižavaju ubrzani puls, krvni pritisak i nivo stresa u organizmu. Takođe umanjuju nervozu, pružaju kvalitetniji san i popravljaju rapoloženje.

Borci protiv prehlade

Sposobnost biljaka da ovlaže i osveže vazduh i smanje količinu prašine u domu pomaže u borbi protiv virusa koji izazivaju prehladu i kašalj. Brojna istraživanja iz oblasti hortikulture dokazala su da se držanjem sobnog bilja u kancelarijama i bolnicama naš organizam bolje bori protiv prehlade, umora, glavobolje i upale grla. Za ovo je naročito dobar eukaliptus.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.