Period novogodišnjih i božićnih praznika u životu mnogih od nas tradicionalno se i vezuje sa donošenje tzv. novogodišnjih odluka. Nova godina, nova haljina, nove navike, bolja ja, ugodniji život, bolji posao, mršavije telo, lepša garderoba, zdravija koža…

Kreiranje spiskova, vision board-ova i mapa uma na putu ka realizaciji ciljeva pokazuje se u praksi psihoterapije i coachinga kao vrlo efikasna taktika. Ipak, u naletu dobre energije koja vlada u sezoni praznika, ne dopustite da se razočarate već 8. januara (ako ne i ranije).

To što je godina NOVA ne znači nužno da ste i vi nova verzija sebe. Novogodišnja euforija ionako nestane već tokom prve polovine januara, a vi ostajete sa svojim odlukama – kao podsetnik da ste eventualno nešto već pogrešno uradili.

Odlučila sam na sam od 1. januara na dijeti, a već 2. uveče pojela sam pola novogodišnje torrte (da se ne baci). Od ove godine više neću da radim ono što nije moj posao, a već sam 1. ujutru pozvala kolegu i osim čestitke, upitala i za onaj izveštaj… Pušač sam već 17 godina i baš ovog 1. januara prestajem jer želim da budem zdrava i uštedim novac, ipak – samo još ovu jednu uz prvu ovogodišnju kafu… Uplatila sam mesečnu članarinu u teretani i krećem sutra… jao pao je sneg – odložiću odlazak…

Da li vam je ovaj scenario poznat?

Nemojte donositi odluke i nazivati ih novogodišnjim ukoliko niste 100% u tome! To znači da vam ni sneg, ni kolega, ni torta, ni kafa, ni dugogodišnja navika ne smeju stajati na putu.

Kako novogodišnja čarolija zaista jeste prilika za nove početke i uspehe radije donošenju novogodišnjih odluka pristupite nešto skromnije. Recimo, u rokovnik možete zapisati kako želite da vam izgledaju dnevna i jutarnja rutina. Pokušajte već danas, da svakog jutra i večeri nemo zahvalite svom odrazu u ogledalu za 5 lepih stvari u vašem životu. Sitne promene vode ka krupnim uspesima.

Ostavljanje cigareta, mršavljenje, teretana, bolji posao – to su najčešće “teme” za promene, a baš svaka od ove četiri stavke lako može da se promeni. Samo istinski to želite, za šta vam nisu potrebni svečani novogodišnji spiskovi i kasnija razočaranja.