Odabir poklona za majku: ideje koje će vas oduševiti!

Izbor poklona za nekog kog volimo i do koga nam je stalo ne bi trebalo da bude komplikovan. No, događa se da upravo iz želje da oduševimo, raznežimo ili jednostavno ozarimo lice onog kome poklon upućujemo, mi zakomplikujemo stvari. Da li već ima ovako nešto? Kako će joj ovo stajati? Da li joj je uopšte potrebna neka stvar? Da li je dovoljno vredno?

Činjenica je da se pitanja usložnjavaju i umnožavaju kada treba kupiti nešto svojoj majci. Kada nekoga poznajemo toliko dobro kao što poznajemo mamu i kada želimo da je posebno dirnemo, svaki poklon deluje kao neodgovarajući i nedovoljno vredan osećanja koje gajimo. Kod kupovine poklona za mamu zaboravljamo često onu glavnu stvar – da nas naše majke poznaju najbolje i da će svaki dar primiti kao najveću dragocenost.  

Međutim, ako spadate u grupu prefekcionista i želite da i pored toga malo više vremena uložite i izaberete nešto bar približno idealno za svoju mamu – onda imamo nekoliko dobrih predloga za vas. 

Kupite nešto udobno i mekano

Koja je vaša prva asocijacija na majku? Da li je to bezuslovna ljubav, nežnost ili osećaj spokoja? U maminom zagrljaju je uvek „kao kod kuće“. Zbog toga nikada nećete pogrešiti ako izaberete za poklon nešto udobno i mekano. Da li je to pamučna bluza koju odavno gleda u izlogu ili bademantil? Možda je ona ljubitelj klasičnog stila u odevanju a nema vremena za obnovu ormara? Svi korisni saveti za poklon mami složiće se u jednom praktičnom daru kao što je udobna spavaćica ili pidžama. Potražite dezene za koje znate da će izmamiti njen osmeh, dopunite kutiju nekim mirišljavim setom za negu tela ili aromatičnim svećama. Ovakav poklon istovremeno može biti zabavan, lep i uz to je sigurno poželjan. Na kraju, njime šaljete poruku da vam je stalo da joj bude prijatno i da ste vi donosilac onog ugodnog osećaja opuštenosti pred spavanje.

Kupite nešto opuštajuće

Možda je vaša mama kućni tip koji voli najviše da se odmori u dnevnoj sobi ili u svojoj bašti. U tom slučaju razmišljajte o tome na koji način da doprinesete njenom relaksiranju nakon posla. Obradujte je pretplatom na omiljeni časopis, novom biljkom za njen vrt ili paketom omiljene kafe i setom divnih šoljica. Sa druge strane, vaučer za masažu lica i tela ili neki drugi opuštajući tretman može biti savršena ideja za sve one mame-vrednice koje ne umeju da zastanu i predahnu same. Pokažite joj da je vreme da brine o sebi i da je važno da uvek bude zdrava, negovana i zadovoljna. Tretman u salonu lepote, nova frizura, ili manikir sasvim sigurno će je podsetiti na to da treba da se opusti i bude nežna prema sebi.

Kupite nešto unikatno

Da li vaša mama voli umetnine, vodi dnevnik ili je knjigoljubac? Možda knjiga nije unikatan poklon, ali ako na poleđini korica upišete nežnu posvetu, to će svakako postati. Lep, personalizovan rokovnik takođe može biti odličan izbor za svaku priliku – od rođendana, do Nove godine ili Dana žena. Ako vaša majka vodi dnevnik ili voli da čuva uspomene i fotografije na neobičan način, uvek možete istražiti na Internetu kreativne radionice u kojima se izrađuju unikatni dnevnici

Originalni komadi nakita, takođe mogu zauzeti značajno mesto u njenoj kolekciji. Ujedno, ovo je idealan i originalan podsetnik na praznik koji proslavljate. Kupujete poklon bez povoda? Još bolje – kada su u pitanju neke jedinstvene minđuše ili narukvica, uvek će joj biti inspiracija da je svaki dan poseban i prazničan. Bolji poklon od tog osećaja ne možete podariti.

Kupite nešto zabavno

Najzabavniji poklon biće kvalitetno provedeno zajedničko vreme. Napravite filmsko veče ili „ženski izlazak“. Od šopinga, preko zajedničke večere ili odlaska u pozorište ili bioskop – istražite šta se daje od predstava i filmova u gradu i kupite ulaznice za one događaje koji bi se vašoj majci dopali.

Postoji mnogo besplatnih kulturnih sadržaja kojim možete započeti isplaniran provod. Promocije knjiga, poetske večeri ili izložbe fotografija i slika mogu biti divna uvertira u fantastično provedeno veče. Možete ići i korak dalje, pa kupiti sezonsku ulaznicu za sve predstave u njenom omiljenom pozorištu ili napraviti sve već navedeno – ali za izlazak u kom će uživati vaši roditelji. Podsetite ih na dane iz mladosti kada su imali vremena na pretek za provod. Putovanje kroz vreme kao poklon – ko bi mogao poželeti više?

Kupite nešto slatko

Ili još bolje: umesite sami! Zašto ne biste napravili vaš omiljeni kolač iz detinjstva ili tortu koju je vama mama pravila za rođendanske proslave kad ste bili dete? Napravite originalno pakovanje za tortu ili kolače, kupite nove tanjiriće sa zanimljivim dezenom, a onda sve „začinite“ receptom zapisanim vašim rukopisom. Ako imate priliku da nakratko „pozajmite“ majčinu svesku sa receptima, možete iskopirati taj recept i dopisati rukom poruku zahvalnosti i nežnosti. Izmamićete i osmehe i suze, ali i onaj sladak osećaj kada podelite najdraži slatkiš iz detinjstva sa svojom majkom.

Napravite poklon sami

Na kraju, svaki kupljeni poklon možete dopuniti ručno izrađenim darom. To može biti nešto što inače radite u slobodno vreme: heklanje, crtanje, pa čak i slaganje puzli. Vaša majka sasvim sigurno čuva sve – od vaših prvih neveštih crteža i poklon-čestitki iz vrtića, preko školskih poruka i sastava o majci. Zašto je ne biste i u svojim odraslim danima obradovali nečim sličnim?

Napišite joj pismo zahvalnosti ili lepih želja, nacrtajte neku zajedničku uspomenu, napravite spomenar sa fotografijama ili uramite omiljenu zajedničku sliku. Ovakvi pokloni su uvek od neprocenjive vrednosti i od njih, provereno, raste srce svake majke.

Ne zaboravite na zagrljaj!